Wysłany: 19-03-2022, 19:32 Jaka dobra antena balkonowa. Radio CB: Intek h-520 plus k-po dx 5000 president lincoln Antena CB: bazowa dipol 1/2 fali Akcesoria CB: standardowe mikrofony
Witam wszystkich na forum jako nowy członek, mam do was pytanie
Na tą chwilę mam Intek h-520 plus mam antenę jak poniżej podam link. Antena coś z balkonu blok 1 piętro zbiera sygnał esmetr pokazuje sygnał codziennie z rana jakąś budowę zbieram na 8 kanale coś wieczorem też coś czasem na 8 kanale czy 15 złapie sporadycznie 19 kanał. Więc z tego co wiem potrzebuje anteny lepszej coś na balkon wiem że jest seria sirio boomerang 27a ale bywają opinie że jest kiepska bo zbiera zakłucenia z osiedla blokowiska obecna teleskopowa zbiera zakłucenia małe ale coś jak z latarni osiedlowych coś łapie jak ktoś wie jak to jest z wspomniana antena boomerang 27a a może jest jakaś dobra antena inna to chętnie się dowiem o innych antenach na balkon naj lepiej z dłuższym mocowaniem dłuższym nie chce by antena była blisko balkonu by sąsiadce nie przeszkadzać zależy mi na dobrym odbiorze i bym dał radę odbierać rozmówce i nadawać, na razie jak wspomniałem Intek ale w planach jakieś samochodowe radio i zasilacz jak coś wiecie poradżcie na forum nic nie znalazłem, wspomniany link z anteną jaką mam.. https://www.amazon.pl/HYS...HMpc7pbhNXqycOc
Na początek prośba:
Staraj się dzielić tekst na mniejsze zdania. Miałem trudności z czytaniem ze zrozumieniem
Intek H-520 to fajne radio. Ale jednak radio ręczne. Stąd jego praca po podłączeniu do większej/sprawniejszej anten stwarza pewne problemy. Radio po prostu sobie nie radzi z "ilością otrzymywanego sygnału". Słyszysz więcej niż byś oczekiwał i nie tego co oczekujesz. Stąd masa zakłóceń i wszelakiego rodzaju śmieci które nie są odfiltrowywane przez dość prymitywną elektronikę odbiornika.
Jednym słowem - to co chcesz osiągnąć, z góry jest skazane na porażkę. W każdym razie w warunkach miejskich i dużego smogu elektromagnetycznego.
Jedynie w zupełnej dziczy miałbyś szansę na w miarę komfortową pracę.
Jedyne rozwiązanie, jeśli chcesz pracować z dłuższą - "lepiej zbierającą anteną" - to zakup przyzwoitego "dużego" radia samochodowego/stacjonarnego z dobrze ofiltrowanym torem wejściowym.
Tyle że... nie wiem czy w dzisiejszych czasach takie radia CB w ogóle są produkowane. Dawno nie miałem do czynienia z pasmem obywatelskim, więc nie bardzo jestem w stanie Ci na to odpowiedzieć. Dobre, sprawdzone konstrukcje z lat dziewięćdziesiątych są obecnie praktycznie niedostępne. W każdym razie ceny przyprawiają o zawrót głowy.
Sama antena Boomerang jak na antenę balkonową nie jest taka zła. Jednak i tak jest to pewien ersatz w porównaniu z "normalną" anteną postawioną na dachu.
P.S. Nie wiem czy w ogóle cokolwiek ciekawego się dzieje dzisiaj na paśmie 11 m (CB). Kiedyś tętniące życiem. Obecnie w wielu miejscach, oprócz kierowców na #19, jest martwe.
P.S.2. A jeśli temat łączności radiowych bardziej Cię zainteresuje, polecam zastanowienie się nad rozszerzeniem hobby do krótkofalarstwa. O wiele więcej słychać i to na wielu różnych pasmach. Możliwości sprzętowe i rozwoju nieporównywalne z CB.
W Kołobrzegu masz skoro krótkofalowców i istnieją kluby krótkofalarskie gdzie uzyskasz pomoc i poznasz kolegów.
Wysłany: 19-03-2022, 21:32
Radio CB: Intek h-520 plus k-po dx 5000 president lincoln Antena CB: bazowa dipol 1/2 fali Akcesoria CB: standardowe mikrofony
Dziękuję ślicznie za odpowiedź SP3AYA, na spokojnie poczytam tematy itp z podanych linków, na razie nie mam pozwolenia to tylko cb i pmr zgodne z przepisami mogę korzystać więc muszę z tego co mam i mogę prawnie korzystać na początek to dobrze mieć poznać co i jak..
Dlatego właśnie pisałem o klubach krótkofalarskich.
Pod znakiem klubowym można prowadzić łączności samemu nie posiadając takowego.
Z pewnością udając się tam na spotkanie, znajdziesz wielu kolegów którzy wprowadzą Cię w temat.
Wysłany: 19-03-2022, 22:07
Radio CB: Intek h-520 plus k-po dx 5000 president lincoln Antena CB: bazowa dipol 1/2 fali Akcesoria CB: standardowe mikrofony
Ja to wiem rozumiem, wiesz to nie to samo co u siebie móc działać samemu, ale bez wiedzy nie chciał bym odwiedzać klubu lepiej iść coś mieć w głowie..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum