Znak KF: brak
Wysłany: 12-10-2022, 13:37 Motorola Radius P10
Witam, nie wiem czy dobrze trafiłem ale gdzie jak nie forum krótkofalarskim znajdę pomoc. Wpadły mi w ręce krótkofalówki Motorola Radius P10 ale nie mogę nigdzie znaleźć info na temat parametrów a najbardziej zasięgu, czy częstotliwość na której działają jest dozwolona w Polsce itp. Kolejna sprawa to mają padnięte baterie i ze względu na brak info o parametrach nie wiem czy warto investować w nowe baterie czy nie zawracać se głowy i zakupić nowszy model np. T82 który teoretycznie ma zasięg do 10 km a w praktyce dużo opinii że zaledwie 2km ??!!
Reasumujac, może ktoś posiada informqcję na temat modelu Motorola Radius P10 lub linki prowadzące do tych informcji.
Ostatnio zmieniony przez piter. 12-10-2022, 13:38, w całości zmieniany 1 raz
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 12-10-2022, 19:06
Dane techniczne tego radia łatwo znaleźć w wyszukiwarce.
Niezależnie od tego czy to jest VHF czy UHF, w żadnym wypadku nie pracuje na częstotliwościach jakich wolno by Ci było używać, będąc nawet krótkofalowcem.
No chyba, że chcesz się narazić na wizytę smutnych panów, za zakłócanie łączności różnych służb.
Motorola T82 to PMR. Możesz sobie robić z tym co chcesz
Zasięg 10 km, a nawet większy, osiągniesz stojąc na jednej górce, a odbiorca na drugiej.
W lesie, w mieście będzie to kilkaset, może kilkadziesiąt metrów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum