Postanowiłem spytać się mądrzejszych, czy na podstawie SWR zbadanego przez miernik możecie mi powiedzieć czy dobrze zbudowałem ten transformator?
Chwilowo nie mam radia KF i nie jestem w stanie sprawdzić SWR podczas podania mocy na przewód.
Wydaje mi się że w wyższych pasmach ten SWR powinien być dużo niższy a tak naprawdę tylko w granicach 7Mhz jest satysfakcjonujący.
Rdzeń to amidon FT140-43 a drut to zwykły nawojowy 0,9. Zdjęcie przedstawia nawinięty rdzeń, lecz jeszcze bez kondensatora 100pf który wlutowałem później.
Ostatnio zmieniony przez SP3NRB 27-10-2022, 19:55, w całości zmieniany 1 raz
Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Wrz 2011 Posty: 1546 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 28-10-2022, 12:12
Konstrukcja wygląda dobrze, chociaż powinien być chyba jeszcze jeden zwój, charakterystyka kształtem przypomina prawidłową, jednak ten SWR jest trochę wysoki. Przyczyną może być zastosowany rezystor (musi być bezindukcyjny) oraz sposób poprowadzenia przewodów od uzwojeń do tego rezystora obciążającego. Myślę, że po podłączeniu promiennika będzie OK.
Ostatnio zmieniony przez sq3ook 28-10-2022, 12:15, w całości zmieniany 1 raz
sq3ook, miał rację, brakowało jeszcze jednego uzwojenia, lecz SWR jakoś drastycznie się nie zmienił. Na tą chwilę nie posiadam radia aby przetestować antenę podczas nadawania i sprawdzić jaki wtedy jest SWR
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum