Z najważniejszych zmian - dodano punkt 18 regulaminu odnośnie uczestnictwa stacji rosyjskich i białoruskich.
To co może zainteresować klubowiczów - doprecyzowano trzeci zapis w punkcie 12 regulaminu
Dodatkowo trwają prace nad regulaminem dla współzawodnictwa oddziałów PZK. Z tego co wiem współzawodnictwo było ale nigdy nie było jakoś tak konkretnie spisane w jasnym i czytelnym regulaminie.
Jednocześnie trwają prace nad różnymi małymi usprawnieniami i zbieranie sponsorów "desek". Na tą chwilę jest 28
Tym razem kategoria SOAB Mixed LP, choć nawet patrząc po samym CW pobiłem swój personal best z 2021 - bo wtedy miałem 510 qso, teraz 564.
Ogółem łącznie 614 qso i +1dxcc do kolekcji bo doszła Namibia.
Uważam to za dobry wynik - zważając na fakt jak ludzie psioczyli że nie będzie co robić bo jeden duży kraj został wykluczony z zawodów. I bez nich wynik lepszy
Na SSB te zawody faktycznie mogły być pustawe. Pamiętam że kiedyś tez mi się wydawało że tu nie ma co robić bo nikt nie bierze udziału. A nagle pyk, na CW więcej qso niż w CQWW...
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 04-04-2023, 00:43
No naprawdę, wynik do pozazdroszczenia!
Ja jak zwykle tylko na 40 m.
Tylko 347 QSO, niemalże bez 3 punktowych, mnożnik tylko 40.
W niecałe 4 pierwsze godziny zrobiłem więcej niż połowę łączności. Potem już tylko dosłownie "kapało". W statystykach mam 3 okresy godzinne, kiedy przybywało po jednym QSO!
Nie licząc przerw na odpoczynek, w logu mam oczko bez wpisu w czasie 75 minut! A kolejne na 68 minut...
O 10:00 w niedzielę w zasadzie mogłem skończyć zawody...
Zdecydowanie nie są to zawody które będę wspominał z przyjemnością.
Obiecywałem sobie wyjazd do zaprzyjaźnionej agroturystyki, ale przeważyło lenistwo Nauczka na przyszłość. Jeśli kolejny raz będę chciał się przyłożyć do wyniku, to na pewno nie z domowego QTH.
Każdy kawałek drutu czy patyka postawiony w terenie, będzie słyszał więcej niż FD4 wiszący w połowie wysokości otaczających budynków.
Tak, jak analizowałem dynamikę wrzucania logów to jest tak że sporo ludków wrzuca przed koncem zawodów / zaraz po zawodach, potem po trochę i znowu pospolite ruszenie przed samym deadline...
Wysłany: 15-04-2023, 22:10
Miałem parę wątpliwości co do odebranych znaków.
Mam nadzieję, że nie poprawiłem tak jak na którymś CQ..., gdzie myślałem że popełniłem literówki, a jednak się okazało że dobrze na początku odebrałem.
Cóż, nagrywanie całych zawodów będzie miało przyszłość.
Zastanawia kilka stacji z Ukrainy, które miały w logu korespondentów z poprawnymi raportami, ale czas totalnie z czapy.
Tak jak się obawiałem, sporo stacji które miałem w logu z ich numerami łączności 001, 002... nie nadesłało swoich logów.
Ale największe zaskoczenie to tacy, od których odebrałem raport z naprawdę dużym numerem, mam ich potwierdzonych na LoTW lub eQSL - a status jest "NO LOG"...
Te stacje które masz w logu z "dużym numerem" występują albo tylko w Twoim logu albo maksymalnie dwóch - trzech łącznie z Twoim więc nawet nie łapią się na zasadę >= 4 qso żeby zaliczyć.
Jest kilka takich w bazie że wyglądają na poprawne (podawały wysokie numery, po kolei i czasowo "blisko" siebie) ale ich występowanie to zagadka.
Niestety sporo zagranicznych stacji nie wysyła logów.
Wysłany: 07-05-2023, 11:46
No właśnie to mam na myśli.
Mimo dużego numeru, musieli być w mniej niż 4 logach. A ponieważ potwierdzili QSO, to jedyne wytłumaczenie, że te wysokie raporty były po prostu niezbyt uczciwe...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum