Może uda mi się wynieść antenkę zza okna na dach, bo widzę, że zwolniło się jakimś cudem miejsce przy kominie. Co prawda po drugiej stronie budynku ale to pryszcz
Nie pamiętam jak ta wcześniejsza telewizyjna była tam montowana, a nie widzę z dołu żadnych uchwytów... Ja chyba dam normalne obejmy na komin, żeby przytrzymać krótki maszcik do którego przymocuję antenę. Odciągów , żeby postawić długi maszt raczej na spadzistym dachu nie mam szans zbytnio zamocować. Zresztą musiałbym dać sporo tego masztu aby wyjść ponad o kilka pięter wyższe bloki i kamienice wokół.
Ciekawe na ile polepszy się odbiór, bo jak do tej pory, to moja "baza" może konkurować chyba tylko z ręczniaczkiem
Czeka mnie jeszcze tylko "męska" rozmowa z właścicielką budynku i dokupienie kabla
Hmm... jak będę zmieniał lokum trzeba będzie patrzeć nie tylko na standard, położenie i cenę lokalu, ale także na otoczenie i możliwość zamontowania normalnej 5/8 na dachu
Kaperku, a wykorzystałes przepisy podane przez End'a?
ya1 napisał/a:
Ja chyba dam normalne obejmy na komin, żeby przytrzymać krótki maszcik do którego przymocuję antenę.
Paweł Opole, o ile pamiętam, pisał o zamontowaniu do komina 5m masztu. Jeśli ten twój kominek jest muowany, to myślę że te 3m rurki możesz do niego "przykleić"...
ya1 napisał/a:
Ciekawe na ile polepszy się odbiór
na to nie ma reguły, nieraz podniesienie o metr daje dużo, inną razą i 10m nie pomaga...
Znak CB: 161 OLA
QTH lokator: KO02LG Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 401 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-11-2008, 13:05
Radio CB: Magnum AF ; Ranger AR3500 Antena CB: Sirio Thunder 27 ; FireStick FS-3 Akcesoria CB: Wilson Trucker
Przepisy Enda szykuje do wykorzystania. Robię to z rozmysłem, bo co nagle to po diable...
A radio docelowe bedę miał pewnie gdzieś koło marca, wiec lepiej rozegrac wszystko dokładnie i zgodnie ze sztuką.
Nie chcę zaniedbac żadnego szczególu.
_________________ Kaper
SQ5MRA
i wszystko jasne...
Paweł Opole, o ile pamiętam, pisał o zamontowaniu do komina 5m masztu. Jeśli ten twój kominek jest muowany, to myślę że te 3m rurki możesz do niego "przykleić"...
No i na razie na tym stanęło.
Zaczynam się teraz zastanawiać nad inną antenką, niezbyt rzucającą się w oczy i nie powodującej odbioru mojego nadawania w kaloryferach stojącego obok bloku, w okna którego by patrzyła
Może jaki Boomerang z dodatkowymi przeciwwagami dla polepszenia dookólnej charakterystyki nadawania
No cóż. Popatrzę co jest w ofercie. Na dalekie zasięgi i tak nie mam co liczyć, a niebezpieczeństwo, że mnie sąsiedzi będą słyszeć wielkie. Zresztą i tak więcej słucham niż nadaję
Radio raczej nie będzie trzymało parametrów Nawet jak nie będę piracił po sąsiednich bandach, nadawał z dozwoloną mocą [bo nie tylko kaloryfery ale i żarówki będą śpiewać ], to i tak możliwości będzie miało większe. Powiedzmy, że ot tak... na wszelki wypadek
Na dachu to raczej Skylab niz boomerang. Ta sama długość a przeciwwagi w komplecie...
Boomerang nie jest taki zły. Kolega z okolic Poznania dorobił przeciwwagi stawiając go na dachu i teraz słychać go naprawdę dobrze. Ja w każdym razie nie czuję różnicy pomiędzy nim a innym mieszkającym w pobliżu nadającym z anteny 1/2.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum