QTH lokator: ko02md / jo91nm Artykułów/Recenzji: 1 Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 288 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-11-2009, 21:25 Okupantowy test anten mobilnych
Radio CB: DNT Carat / Jack Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior Akcesoria CB: pełno tego ;-)
W dniu 3 listopada przeprowadziliśmy testy anten mobilnych. Sama idea testów chodziła nam po głowach już od dawna, jednak z różnych przyczyn odwlekało się to w czasie. Aż wreszcie udało nam się zgrać i przeprowadzić mały teścik. W tym celu udałem się poza teren Warszawy. Jako stacje pomiarowe w teście udział wzięli: Maciek Gocław, Przemek Międzylesie, Jedrek Mokotów i Góral. Częstotliwości udzielili Okupanci 32FM.
Stacja testowa pracowała w warunkach otwartego parkingu na wysokości 115m NPM bez przeszkód urbabnistycznych w najbliższej okolicy.
Warunki stacji testujących wyglądały następująco:
Każda testowana antena zestrojona była w ten sam zakres częstotliwości i mocowana na tym samym miejscu dachu. Wszystkie anteny mocowane były w uchwycie zamontowanym na stałe: popularna dziurka w dachu z zamontowaną główką PL i odpowiednimi przejściówkami.
Wyniki zapisywane były w formie odczytu z S-metrów lub multimetrów podłączonych pod gniazda zewnętrznego S-metra i podawane w skali S lub mV.
Poniżej przedstawiamy wyniki i porównania w formie tabel i wykresów.
Kliknij na wykres, aby otworzyć w nowym oknie bardzo duży format:
Poniższy wykres przedstawia porównanie tego co słyszały testowane anteny:
Poniższy wykres przedstawia porównanie tego co słyszały stacje odbiorcze:
Jak widać, pewne prawdy się potwierdziły, pewne mity upadły. W wykresach nie pojawiły się wyniki anteny BB2 Diamond, ponieważ nie jest to antena przeznaczona na pasmo cb, a jej osiągi okazały się mizerne...
Nie będziemy komentować powyższych wyników, wyciągnięcie wniosków pozostawiamy czytającym. Jesteśmy otwarci na wszelkiego rodzaju komentarze dotyczące naszego testu.
Zwraca też uwagę to, że niektóre z anten lepiej słyszą niż nadają, lub odwrotnie. Zaskakuje brak jasnej korelacji pomiędzy długością promienników, a pracą anteny [nie mówię o helikalu].
Wysłany: 11-11-2009, 22:50
Radio CB: SUPERSTAR SS 3900 EFT President Herbert I President Jakson I Antena CB: Santiago 1200 Lemm AT92 Akcesoria CB: CHEROKEE Densei ec-2002
Ciekawe czy takie same wyniki by były w AM .Może mi ktoś podpowiedzieć jaka to antena ten Amerykański helikal 5 bo jakoś mi się ta nazwa nie obiła o uszy ?Pozdrawiam
Wysłany: 11-11-2009, 23:02
Radio CB: SUPERSTAR SS 3900 EFT President Herbert I President Jakson I Antena CB: Santiago 1200 Lemm AT92 Akcesoria CB: CHEROKEE Densei ec-2002
Wychodzi na to że najlepiej wypadł President WA27 i ten helikal.W Santiago 1200 troszkę mnie zdziwił środkowy pomiar w RX.Myślałem że będzie lepiej
Ostatnio zmieniony przez jarko 11-11-2009, 23:04, w całości zmieniany 1 raz
W "obu konkurencjach" jednocześnie, najlepiej wypadły Colorado i amerykański helikal To ta antena którą rozbierał susel.
O ile to drugie mnie nie dziwi, to taki wynik Presidenta już dość mocno.
A swoją drogą. Czym może być spowodowane takie zróżnicowanie pracy Sirio Turbo 5000. Wydawało mi się, że mój bliźniaczy Performer podobnie słyszy jak i odbiera...
QTH lokator: ko02md / jo91nm Artykułów/Recenzji: 1 Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 288 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-11-2009, 08:28
Radio CB: DNT Carat / Jack Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior Akcesoria CB: pełno tego ;-)
jarko napisał/a:
Wychodzi na to że najlepiej wypadł President WA27 i ten helikal.
ya1 napisał/a:
W "obu konkurencjach" jednocześnie, najlepiej wypadły Colorado i amerykański helikal
I właśnie dlatego nie chcieliśmy komentować wyników. Jak widać punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
ya1 napisał/a:
Zaskakuje brak jasnej korelacji pomiędzy długością promienników, a pracą anteny
Dlaczego zaskakuje Anteny są różnej konstrukcji i niekoniecznie wszystkie anteny o takiej samej długości będą pracowały tak samo.
ya1 napisał/a:
Zwraca też uwagę to, że niektóre z anten lepiej słyszą niż nadają, lub odwrotnie.
Takie różnice widać najbardziej w antenach "zwartych dla DC", widocznie konstrukcja dopasowania nie jest zbyt dobrze pomyślana i dlatego tak się dzieje. Poza tym: nadawanie zawsze można poprawić
A odbiór? Czepiam się przypadku mojego ukochanego typu - Turbo/Performer, który w/g Waszych wyników znacząco odbiega w odbiorze od swojej charakterystyki nadawania.
susel napisał/a:
Jak widać punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
znacząco odbiega w odbiorze od swojej charakterystyki nadawania.
Jarku, możesz się czepiać tramwaju... Wyniki się od tego nie zmienią. Ja też nie jestem zadowolony z faktu iż moje kochane santiago nie okazało się zdecydowanym przodownikiem...
Jak napisaliśmy pod wynikami: kilka mitów padło, kilka prawd się potwierdziło.
ya1 napisał/a:
Albo od policzenia średniej
Wyniki po dokonaniu standaryzacji wykazały dodatkowo, iż niektóre długie anteny sa zupełnie nieopłacalne. Powyższe wykresy wskazują faktyczne wyniki pomiarów.
Ostatnio zmieniony przez susel 13-11-2009, 08:24, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 13-11-2009, 08:38
ya1 napisał/a:
Czepiam się przypadku mojego ukochanego typu - Turbo/Performer, który w/g Waszych wyników znacząco odbiega w odbiorze od swojej charakterystyki nadawania.
A mnie to wcale nie dziwi. Konstrukcja tej anteny jest taka a nie inna i spora cewka zwierająca DC do masy swoje robi. Przypomnij sobie przypadek swojej GL 27.
QTH lokator: KO00LA Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 160 Skąd: Tarnów
Wysłany: 16-11-2009, 20:10
Radio CB: Alan 87,President Harry Antena CB: Sirio Boomerang 27W,Lemm AT71 Akcesoria CB: Farun 2060
Nie pisałem "ciekawych" z myślą o konkretnych antenach. Dla każdego ciekawe mogą być różne anteny. Na pewno jeśli testowaliście ML 145 to i inne popularne anteny też by mogły wystąpić w tej roli. Może niektóre by nas zadziwiły? Na przykład czy President Florida to naprawdę taka dobra antena jak o niej piszą? Albo Hustler taka zła?
Chętnie bym widział mojego lemma w porównaniu z innymi. Typów anten są setki. Wystarczy na wiele testów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum