QTH lokator: ko02md / jo91nm Artykułów/Recenzji: 1 Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 288 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-03-2010, 22:38 CTE Boston
Radio CB: DNT Carat / Jack Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior Akcesoria CB: pełno tego ;-)
Zachęcony wynikami naszego testu anten i opinią Górala postanowiłem nabyć drogą kupna antenę CTE Boston. Jak się okazało antena wymagała drobnych poprawek i wymiany promiennika, po drobnych problemach antena w sobotę dumnie stanęła na mojej przeciwwadze.
I co się okazało Do dziś jestem zaskoczony pracą tej anteny, pomimo długości 170 cm słyszy tyle co jej dłuższe (2m) siostry, subiektywnie nawet troszkę więcej przy bardzo dobrym odfiltrowaniu sygnałów DC. Nadawczo jak na swoją długość całkiem przyzwoicie (np. dzisiaj mobil - mobil ~40km).
W związku z powyższym rodzi się w mojej głowie pytanie: czemu tak prosta konstrukcyjnie antena o klasycznej budowie pracuje tak dobrze zostawiając za sobą daleko w tyle swoich rywali Na pierwszy rzut oka to przecież taka ML'ka z trochę innym mocowaniem promiennika i dłuższa o kilkanaście cm, nic więcej, więc gdzie cała tajemnica I czemu CTE już nie produkuje takich anten, tylko trzeba je "zdobywać" z 2 ręki
Jeżeli ktoś znalazłby w swoich zasobach jakiś katalog CTE z dawnych czasów z parametrami tej anteny byłbym wdzięczny, gdyby wkleił go w tym temacie. Jak troszkę pogoda się poprawi zrobię fotki tej anteny i również umieszczę w tym temacie, jak narazie muszę się nacieszyć jej widokiem i sygnałem z niej płynącym
Znak CB: 161OLA02
QTH lokator: KO02MF Artykułów/Recenzji: 1
Wysłany: 07-03-2010, 18:34
Radio CB: Alan 18, Realistic TRC-449, Radmor 3013 Alan 38 Antena CB: Gamma IIR Akcesoria CB: SWR Daiwa CN-101L
Ja tą antenę wykonałem 5 lat temu od podstaw według opisu, który kolega przedyktował mi przez radio. Nie uniknąłem pewnych rozbieżności, ale po pewnym czasie je skorygowałem i antena dumnie stanęła po środku balustrady o długości 5m. I jakie było zdziwienie korespondentów, kiedy musiałem się tłumaczyć, że to z czego nadaję to nie jest antena bazowa Fakt, że wysokość robi swoje, bo była zainstalowana 40m nad ziemią, ale mimo wszystko jestem pełen podziwu, gdyż bez najmniejszego problemu robiłem łączności na dystansach rzędu 40 km, a gdy przyszła propagacja to i w paśmie 10m pracowała ona przyzwoicie, umożliwiając łączności rzędu 3000km. Po pewnym czasie zamieniłem promiennik stalowy na rurkę aluminiową o średnicy 10mm, dzięki czemu zyskałem na szerokopasmowości, redukując jednocześnie długość anteny. I wcale nie wpłynęło to na jej osiągi. Myślę więc, że przy odrobinie samozaparcia można by samemu wykonać tą antenę w oparciu o fabryczne elementy anten mobilowych.
Znak CB: 161AT354
QTH lokator: JO80DT Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 116 Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 07-03-2010, 18:56 Re: CTE Boston Radio CB: Alan 87, Ranger RCI 2950, Cobra 10 Plus, Alan 28 (RIP) Antena CB: Danita B 27 Akcesoria CB: Pan DM432MT, Sadelta EM Pro i EM Plus Classic
susel napisał/a:
Jeżeli ktoś znalazłby w swoich zasobach jakiś katalog CTE z dawnych czasów z parametrami tej anteny byłbym wdzięczny, gdyby wkleił go w tym temacie.
Proszę bardzo. Na zdjęciu Boston w towarzystwie koleżanek i kolegów, a poniżej tabelka z parametrami. Katalog CTE z 1993 roku.
Znak CB: 161OLA02
QTH lokator: KO02MF Artykułów/Recenzji: 1
Wysłany: 07-03-2010, 19:35
Radio CB: Alan 18, Realistic TRC-449, Radmor 3013 Alan 38 Antena CB: Gamma IIR Akcesoria CB: SWR Daiwa CN-101L
Pozwoliłem sobie wrzucić fotki karkasu cewki anteny Boston, pierwsze co się rzuca w oczy, w porównaniu z ML-145, to cewka która jest nawinięta drutem srebrzonym, a nie miedzianym. Sam karkas ma konstrukcję identyczną, więc małym nakładem środków można sobie bostona zrobić samemu Wrzuciłem też zdjęcia przeciwwag, które można było do tej anteny zastosować, znacznie poprawiają szerokopasmowość anteny.
Widzę, że fotki nie za bardzo chcą się otwierać, przynajmniej w mojej przeglądarce, więc zamieszczam linki bezpośrednie
Przeedytowałem, fotki już są
[susel]
_________________ 73!
Janek
SQ5NBR
161OLA029
Ostatnio zmieniony przez susel 07-03-2010, 19:55, w całości zmieniany 3 razy
QTH lokator: ko02md / jo91nm Artykułów/Recenzji: 1 Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 288 Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-03-2010, 19:42
Radio CB: DNT Carat / Jack Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior Akcesoria CB: pełno tego ;-)
YANKES napisał/a:
według opisu, który kolega przedyktował mi przez radio
O tym opisie słyszałem już dawno, jednak nigdzie nie mogłem go znaleźć
YANKES napisał/a:
Myślę więc, że przy odrobinie samozaparcia można by samemu wykonać tą antenę w oparciu o fabryczne elementy anten mobilowych.
Nie twierdzę, że nie. Ale mi akurat udało się zdobyć taką i odbudować do stanu praktycznie sklepowego za 100 PLN, więc narazie kopii wykonywał nie będę
arek354 napisał/a:
Proszę bardzo. Na zdjęciu Boston w towarzystwie koleżanek i kolegów, a poniżej tabelka z parametrami. Katalog CTE z 1993 roku.
arek354 W oryginale ta antena miała czarny promiennik Ja wszystkie widziałem ze srebrnym
YANKES napisał/a:
Pozwoliłem sobie wrzucić fotki karkasu cewki anteny Boston
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum