Na tak postawione pytanie nie ma żadnej poprawnej odpowiedzi. Bo co mamy Ci napisać? Ktoś z nas zna Twojego tatę i wie co mu jest potrzebne? Do jakich łączności, w jakim celu, jak i gdzie to ma być używane, jak montowane, w jakich granicach cenowych?
Mogę Ci co najwyżej napisać, jakie ja mam preferencje dot. wyboru sprzętu. Ale to Ci coś da? Masz takie same potrzeby w zakresie łączności co ja?
Nie ma uniwersalnej rady dotyczącej zakupu radia i odpowiedniej do miejsca montażu anteny.
Mateusz98, nawet na tym forum napisano encyklopedię na temat wyborów radia. Przewertuj dział Dla zielonych
Potem jeśli jeszcze coś będzie wymagało uzupełnienia, każdy z przyjemnością odpowie na Twoje konkretne pytania.
Ew. polecam pytać na innych forach, gdzie od razu uzyskasz stronę autorytatywnych odpowiedzi w stylu "kup to i tamto, bo ja mam i u mnie jest OK"
Tylko co Ci to da?
jak bardzo nie cierpisz swojego ojca i do jakiego stopnia chcesz mu uprzykrzyc podróz? mialem kiedys tti, mialem lafayette. pozbylem sie ich predzej niz kupowalem. szum, trzaski, nie dalo sie wytrzymac. kup radio porzadnej marki chocby mialo wiecej kosztowac niz zakladeles na poczatku. przynajmniej nie bedzie rozczarowan.
Użytkownik nie stosuje się do uwag moderatorów. Otrzymał ostrzeżenie zgodnie z Regulaminem Forum.
Poza tym, po co cytować w całości post znajdujący się bezpośrednio powyżej Twojego?
[ya1]
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 22-05-2010, 22:52, w całości zmieniany 1 raz
Mateusz, za cenę radyjek z podanych przez Ciebie linków, bez problemu kupisz np. Unidena 520, który moim skromnym zdaniem bije te wynalazki na głowę. Za kwotę 300-350 PLN-ów (bo chyba taką sumę chcesz przeznaczyć) masz dość spory wybór i to znacznie bardziej trafny, niż powyższe szumofony
QTH lokator: ko02md / jo91nm Artykułów/Recenzji: 1 Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 288 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-05-2010, 07:41
Radio CB: DNT Carat / Jack Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior Akcesoria CB: pełno tego ;-)
Ja od siebie z tych co podałeś mogę polecić Lafayette Atena. Ma ono swoje minusy jak brak S-metra, nietypowy potencjometr i kiepski kabel mikrofonowy, jednak do wszystkiego da się przyzwyczaić.
Nie jestem zwolennikiem polecania konkretnego sprzętu, jednak z "budżetowych" TRX'ów jest to jedno z najlepszych rozwiązań, dodatkowo masz gwarancję i spełnienie wszystkich norm przez nadajnik. Po drobnej modyfikacji nadajnik zaczyna naprawdę nadawać, a odbiornik słyszy trochę więcej. Niestety szumy własne odbiornika są na wyższym poziomie niż w sprzętach produkowanych 20 lat temu.
Poza tym wszystkim najważniejsza jest antena, i nie pytaj nas jaka będzie najlepsza, bo każdy z nas ma inne priorytety i nikt nie poda Ci złotego środka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum