Wysłany: 21-06-2010, 16:56 Pomoc przy wyborze pierwszego radia. Radio KF: Będzie
Chcę by radio było dobre. Dać 2500 zł za Icoma 706mk2g w idealnym stanie czy za Yaesu 857 w idealnym dać 2000... Mam dylemat. Pytam się, dużo, dużo czytam bo szkoda mi wydać tyle kasy i być nie zadowolonym. Nie ukrywam, nie mam doświadczenia z takowymi radiami. Będzie działało na bazie, troszkę w mobilu i na zlotach.
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 05-07-2010, 21:45, w całości zmieniany 2 razy
FT-450 to bardzo przyzwoite urządzenia. Dobre filtry, niezły odbiornik, spore możliwości konfiguracji. W tej cenie imo lepszego nowego urządzenia nie znajdziesz.
Oczywiście że warto. Od czegoś zawsze rozpoczynamy przygodę i nie musi być to sprzęt za 10kpln. ważne żeby trafić zadbany egzemplarz. Ja zaczynałem od ic-735 i zawsze z dużą sympatią go wspominam.
Człowiek się rozwija, Jak zrobiłem prawko, to jeździłem maluchem, a potem się zachciewało coraz więcej wygody, klimy, elektryki... Tak samo jest z radiem, zaczynasz od starszych konstrukcji, które tak samo dowiozą cię do celu, ale z czasem chciałbyś więcej.
Czy koledzy mogą podrzucić poradę na jakie radia zwrócić uwagę aby wystartować na pasmach krótkofalarskich? Chodzi o to aby cena niewiele odbiegała od tysiąca złotych, ale jednocześnie aby było to radio które zachęci a nie zniechęci do dalszych poszukiwań i rozwoju sprzętowego. Niestety na nic więcej nie mogę sobie pozwoli ć więc radia które w większości były tu zachwalane, czyli Icom 706, Yaesu 450 lub 857 są całkowicie poza moim zasięgiem. Opinii o starszych modelach znam niewiele i są tak różne że będę wdzięczny za każde słowo.
Na jednym z for czytałem że ma dobry nadajnik i odbiornik ale jest słabo odfiltrowany. A co powiesz o wspominanym tutaj Icomie 735? Czasem na alegro pojawiają się stare radia w niewielkich cenach jeszcze z lampami zamiast układów z tranzystorów. Warto na nie zwrócić uwagę czy to już anachronizm w dzisiejszych czasach? Nie mówię tu o wypasionych konstrukcjach lampowych które są bardzo cenne, ale o niższej jakości popularnym sprzęcie z dawniejszych czasów.
Znak KF: SP3HSZ
QTH lokator: jo81fu Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Paź 2009 Posty: 334 Skąd: Leszno/Trzebiny
Wysłany: 17-11-2010, 22:48
Ciekawe są hybrydy typu TS-520,FT-101Z ale żeby na nich popracować trzeba mieć wprawę przy strojeniu stopni nadajnika inaczej lampy w stopniu mocy mogą się szybko skończyć .....Niestety takie radia ze wzgledu na sentyment byłych użytkowników mają coraz wyższą cenę....
Wysłany: 17-11-2010, 23:16
Radio KF: Kenwood TS-850S,TS-570D,TW-4100E,IC-T8 Antena KF: Diamond x-510 2m/70cm, LW 80m-10m, Dipol 80m Akcesoria KF: Mic studyjny Pro-Studio+preamp lampowy
TS-520 może uda się wyrwać za nieco ponad 1000, ale za FT-101 wołają sobie w okolicach 2000
Za tą kwotę z nieco nowszych konstrukcji dostaniesz maleństwa typu TS-50 czy Alinco DX70, ale filtrów w nich się raczej nie spodziewaj. Przy starszych konstrukcjach musisz się liczyć z brakiem WARC-y i brakiem niektórych modulacji. Szczególnie starsze Yaesu i Icomy miały modulację FM jako opcjonalny moduł.
Widziałem kilka razy TS-520 na aukcjach i gdzieś czytałem opinię że nie jest to złe radio. Jak to jest z tym strojeniem? To aż tak skomplikowane że ktoś kto ma pierwszy raz do czynienia z takim radiem sobie nie poradzi?
Ja im dłużej wgłębiam się w świat urządzeń nadawczo-odbiorczych tym bardziej się utwierdzam że nie wiem czego chce. Raz idę w kierunku starych urządzeń lampwych, innym razem pociągają mnie nowsze konstrukcje, teraz zaczynam się zastanawiac nad wyborem pomiędzy dużym sprzętem biurkowym a mniejszym który będe mugł zabrać do samochodu i z niego pracować. Już sam nie wiem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum