Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowskiego Klubu Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Pomoc w wyborze sprzetu
Autor Wiadomość
SQ9SMA 

Znak KF: SQ9SMA
QTH lokator: Katowice
Wysłany: 11-02-2011, 22:05   Pomoc w wyborze sprzetu

Witajcie to mój pierwszy post na tym forum. Jestem Szymon miszkam w Katowicach mam 18 lat. Jestem w trakcie kursu ( organizowany przez nauczyciela ) jesteśmy w trakcie kupna sprzetu i jest teraz problem bo mam do wydania 2000zl na radio i antene. Jak radio to mały problem to antena juz wielki bo mieszkam w bloku 11 piętrowym i to jeszcze na parterze. Prosze o pomoc najlepiej jak radio bedzie z 2-3 ręki bo za nowe sie nie wypłace.

SQ3RPG 

Znak KF: SQ3RPG
QTH lokator: JO81HU
Wysłany: 12-02-2011, 01:52   Re: Pomoc w wyborze sprzetu
   Radio KF: Kenwood TS-850S,TS-570D,TW-4100E,IC-T8
   Antena KF: Diamond x-510 2m/70cm, LW 80m-10m, Dipol 80m
   Akcesoria KF: Mic studyjny Pro-Studio+preamp lampowy

choody napisał/a:
Witajcie to mój pierwszy post na tym forum.

A więc witaj Szymonie w naszych niskich progach :)

choody napisał/a:
Jestem w trakcie kursu

Jak się domyślam, jest to kurs przygotowujący do uzyskania świadectwa radiooperatora?

choody napisał/a:
mam do wydania 2000zl na radio i antene

No to jak na początek zabawy z krótkofalarstwem dysponujesz całkiem przyzwoitą sumą ;)

choody napisał/a:
Jak radio to mały problem to antena juz wielki bo mieszkam w bloku 11 piętrowym i to jeszcze na parterze

Szymonie, w tym przypadku problemem nie będzie antena, tylko kabel antenowy (przy takiej odległości z parteru na dach budynku będziesz musiał zainwestować w nieco lepszy kabel typu RG-213, czy RF-7). Antena, jak to antena, nie ma tu znaczenia, czy mieszkasz na parterze, czy na 11 piętrze, bo takiej klasyfikacji anten nie ma. Najtańszym rozwiązaniem będzie antena w wykonaniu home made, ale żeby Ci podpowiedzieć jaka konkretnie sprawdzi się u Ciebie (choćby ze względu na możliwość montażu), to musiałbyś ciut bardziej opisać swoje QTH (długość bloku, jakieś bloki lub inne punkty zaczepienia ramion anteny w bliskim sąsiedztwie, etc.).

Co do radia, to również musiałbyś określić, czego od owego sprzętu oczekujesz. Czy ma to być wszystkomający trx (all mode i all band), czy zadowolisz się sprzętem pracującym tylko na KF. Za 2000 złociszy można już kupić całkiem przyzwoite radio.

SP3AYA 

Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Wysłany: 12-02-2011, 02:52   
   admin

No tak... pierwszą informacją powinno być czy ma to być sprzęt do KF czy UKF.
SQ3RPG napisał/a:
RG-213, czy RF-7

Jak KF, to RF-7 będzie super. W wersji oszczędnościowej RF-5, nawet dobry RG-58 [np. firmy Draka który stosuję na wyjazdach] zda egzamin.

Jak UKF, to przy tej długości z najbardziej dostępnych RG-213, RF-10 ze wskazaniem na ten drugi.

Antenę KF typu dipol robisz własnym sumptem [opisy na forum], duobander [70cm/2m] do pracy na UKF to wydatek 150-400 zł około...

Pozostaje radio. Ale tu wybór masz dość spory jak na swoje możliwości, więc bez uściślenia wymagań dalej nie ruszymy.

SQ9SMA 

Wysłany: 12-02-2011, 09:10   

Cytat:
Jak się domyślam, jest to kurs przygotowujący do uzyskania świadectwa radiooperatora?

Tak, tak. Co do sprzętu fajnie byłoby mieć trx-a ale narazie kf wystarczy.

Cytat:
(długość bloku, jakieś bloki lub inne punkty zaczepienia ramion anteny w bliskim sąsiedztwie, etc.)

Od strony technicznej to blok ma 11 pieter pietro ok 3m wiec 11*3=33m plus ok 1 dachu to 34m wysokośći bloku. Z dachu piekna panorama Beskidu. Co do bloku obok to jest on ok 200m dalej[quote](długość bloku, jakieś bloki lub inne punkty zaczepienia ramion anteny w bliskim sąsiedztwie, etc.) ale bedzie bardzo cieżko zamontować cokolwiek bo na antene satelitarną maja pretensje, a co dopiero jak wyjade z 10 metrowym "drutem" nawet drzew nie ma w okolicy a stawiać coś na ziemi kolo mieszkania to czekać az ukradną.
Ostatnio zmieniony przez SQ9SMA 12-02-2011, 09:11, w całości zmieniany 1 raz  

SP3AYA 

Wysłany: 12-02-2011, 22:57   
   admin

choody napisał/a:
Co do sprzętu fajnie byłoby mieć trx-a ale narazie kf wystarczy.

Jeśli będziesz szukał TRX-a na pasma KF w kosztach jakie Ci zostaną po zakupie kabla, to w okolicach 1500 zł można znaleźć już trochę ciekawych propozycji. Dysponując cierpliwością i odrobiną czasu można upolować niezły kąsek.

A co do anteny, to masz kilka możliwości.

Dipol rozciągnięty na dachu.
Dipol, ew. Long Wire od dachu, skosem w dół, do czegoś na ziemi [słupek, drzewo].
Antena pionowa na krótkim maszciku umocowana do komina [lub czegokolwiek odpowiedniego na dachu].
:szukaj: Antena z wędki.
:szukaj: Antena Rybakova.

Można zrobić za grosze i cieszyć się własną konstrukcją. A używane verticale, fabryczne - da się nabyć już od ok. 400 zł.

SQ9SMA 

Wysłany: 12-02-2011, 23:45   

W tej okolicy nie doczepie niczego do drzewa albo słupa bo skończy sie tym ze albo utną 'kabla' albo bedzie policja co tydzien w domu... . A nie ma anten balkonowych? Balkon to 2x1m 2,5 wyskośći. A tego dipola to nie moge puśćić pionowo po bloku?
Ostatnio zmieniony przez SQ9SMA 12-02-2011, 23:49, w całości zmieniany 1 raz  

SP3AYA 

Wysłany: 13-02-2011, 00:08   
   admin

Gdybyś zadał sobie trochę trudu po przeczytaniu ostatniego posta stwierdziłbyś, że odpowiedź padła zanim zadałeś to pytanie :dobani:

Jak po sznurku doszedłbyś do tematu http://cb-kf.pl/viewtopic...ghlight=w%EAdka

Ale skoro nie chce Ci się samemu szukać...

SQ9SMA 

Wysłany: 13-02-2011, 07:27   

Szukałem ale chodziło mi o to czy są inne anteny wczoraj szukałęm i znalazłem anteny magnetyczne, podobno są bardzo dobre.

kostek 

Wysłany: 13-02-2011, 19:54   
   Radio KF: Alan 145

choody, takiej anteny raczej nie polecam ci do montowania w miejscu gdzie blisko przebywają ludzie. o szkodliwości jej promieniowania napisano wiele. Chyba że chcesz ją tylko stosować do nasłuchu.

SQ9SMA 

Wysłany: 13-02-2011, 20:10   

kostek moze i być do nasłuchu byle by był dobry odbiór. Jak mam na niej nadawać to zakopie w ziemi :haha: . Tylko teraz musze mieć schemat takiej anteny najlepiej po polsku/angielsku. Znalazłem takie coś ale w pdf nie bede dawał linku na forum http://www.swiatradio.com...int.php?sid=697

Karol 

Wysłany: 13-02-2011, 20:15   

choody napisał/a:
Jestem w trakcie kursu ( organizowany przez nauczyciela ) jesteśmy w trakcie kupna sprzetu i jest teraz problem bo mam do wydania 2000zl na radio i antene.

To kurs krótkofalarski w klubie czy w jakimś kólku zainteresować w szkole? Sprzęt ma być ma być wykorzystywany w klubie czy prywatnie u ciebie w domu. Piszesz "jesteśmy w trakcie" więc pytam bo jak ma to być sprzęt dla większej grupy osób to warto zrobić większą zrzutkę albo postarać się o jakiegoś sponsora. Można wtedy się pokusić o lepsze radio którego tak szybko nie trzeba będzie wymieniać kiedy apetyty wzrosną. Sam tak mam to wiem co mówię jak zawsze chce się mieć więcej/lepiej niż obecnie :D

I jeszcze pytanie czy ten nauczyciel to doświadczony krótkofalowiec?

kostek 

Wysłany: 13-02-2011, 20:21   
   Radio KF: Alan 145

choody, pierwsze lepsze lepsze wyniki z google:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic629920.html
http://www.sp3yde.pl/kons.../magnet_6m.html
http://spiritusmovens.blo...netic-loop.html

SQ9SMA 

Wysłany: 13-02-2011, 21:19   

Cytat:
To kurs krótkofalarski w klubie czy w jakimś kólku zainteresować w szkole?

W kólku zainteresowań w szkole.

Cytat:
Sprzęt ma być ma być wykorzystywany w klubie czy prywatnie u ciebie w domu

W domu

Cytat:
Piszesz "jesteśmy w trakcie" więc pytam bo jak ma to być sprzęt dla większej grupy osób to warto zrobić większą zrzutkę albo postarać się o jakiegoś sponsora

"Jesteśmy" ja i 2 kolegów. Specialnie dla nas nauczyciel robi kurs.

Cytat:
jeszcze pytanie czy ten nauczyciel to doświadczony krótkofalowiec?

Tak brał udział w połaczeniu 'ariss' i wyszło wspanialeLink <- Warte uwagi

SP3AYA 

Wysłany: 13-02-2011, 21:44   
   admin

Jeśli masz na myśli SP9BGS [zresztą naszego usera :) ], to jestem spokojny o Wasze przygotowanie do pracy na pasmach :ok:

Szymku, mam nadzieję, że jeśli tylko poświęcicie choćby odrobinę wysiłku i dalej nie będzie Wam brakować zapału - da się z Was zrobić dobrych operatorów :)

SQ9SMA 

Wysłany: 13-02-2011, 22:03   

SP3AYA tak chodzi o SP9BGS (Jerzy Zajda) jest świetny w tym co robi(jako nauczyciel materiałoznastwa i nauczyciel radio-amatorstwa.

Cytat:
Szymku, mam nadzieję, że jeśli tylko poświęcicie choćby odrobinę wysiłku i dalej nie będzie Wam brakować zapału - da się z Was zrobić dobrych operatorów

Dzieki bardzo chętnie to przekaże SP9BGS :)

Polecane Tematy

Odpowiedz do tematu