Wysłany: 11-02-2011, 22:05 Pomoc w wyborze sprzetu
Witajcie to mój pierwszy post na tym forum. Jestem Szymon miszkam w Katowicach mam 18 lat. Jestem w trakcie kursu ( organizowany przez nauczyciela ) jesteśmy w trakcie kupna sprzetu i jest teraz problem bo mam do wydania 2000zl na radio i antene. Jak radio to mały problem to antena juz wielki bo mieszkam w bloku 11 piętrowym i to jeszcze na parterze. Prosze o pomoc najlepiej jak radio bedzie z 2-3 ręki bo za nowe sie nie wypłace.
Wysłany: 12-02-2011, 01:52 Re: Pomoc w wyborze sprzetu Radio KF: Kenwood TS-850S,TS-570D,TW-4100E,IC-T8 Antena KF: Diamond x-510 2m/70cm, LW 80m-10m, Dipol 80m Akcesoria KF: Mic studyjny Pro-Studio+preamp lampowy
choody napisał/a:
Witajcie to mój pierwszy post na tym forum.
A więc witaj Szymonie w naszych niskich progach
choody napisał/a:
Jestem w trakcie kursu
Jak się domyślam, jest to kurs przygotowujący do uzyskania świadectwa radiooperatora?
choody napisał/a:
mam do wydania 2000zl na radio i antene
No to jak na początek zabawy z krótkofalarstwem dysponujesz całkiem przyzwoitą sumą
choody napisał/a:
Jak radio to mały problem to antena juz wielki bo mieszkam w bloku 11 piętrowym i to jeszcze na parterze
Szymonie, w tym przypadku problemem nie będzie antena, tylko kabel antenowy (przy takiej odległości z parteru na dach budynku będziesz musiał zainwestować w nieco lepszy kabel typu RG-213, czy RF-7). Antena, jak to antena, nie ma tu znaczenia, czy mieszkasz na parterze, czy na 11 piętrze, bo takiej klasyfikacji anten nie ma. Najtańszym rozwiązaniem będzie antena w wykonaniu home made, ale żeby Ci podpowiedzieć jaka konkretnie sprawdzi się u Ciebie (choćby ze względu na możliwość montażu), to musiałbyś ciut bardziej opisać swoje QTH (długość bloku, jakieś bloki lub inne punkty zaczepienia ramion anteny w bliskim sąsiedztwie, etc.).
Co do radia, to również musiałbyś określić, czego od owego sprzętu oczekujesz. Czy ma to być wszystkomający trx (all mode i all band), czy zadowolisz się sprzętem pracującym tylko na KF. Za 2000 złociszy można już kupić całkiem przyzwoite radio.
Jak się domyślam, jest to kurs przygotowujący do uzyskania świadectwa radiooperatora?
Tak, tak. Co do sprzętu fajnie byłoby mieć trx-a ale narazie kf wystarczy.
Cytat:
(długość bloku, jakieś bloki lub inne punkty zaczepienia ramion anteny w bliskim sąsiedztwie, etc.)
Od strony technicznej to blok ma 11 pieter pietro ok 3m wiec 11*3=33m plus ok 1 dachu to 34m wysokośći bloku. Z dachu piekna panorama Beskidu. Co do bloku obok to jest on ok 200m dalej[quote](długość bloku, jakieś bloki lub inne punkty zaczepienia ramion anteny w bliskim sąsiedztwie, etc.) ale bedzie bardzo cieżko zamontować cokolwiek bo na antene satelitarną maja pretensje, a co dopiero jak wyjade z 10 metrowym "drutem" nawet drzew nie ma w okolicy a stawiać coś na ziemi kolo mieszkania to czekać az ukradną.
Ostatnio zmieniony przez SQ9SMA 12-02-2011, 09:11, w całości zmieniany 1 raz
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 12-02-2011, 22:57
choody napisał/a:
Co do sprzętu fajnie byłoby mieć trx-a ale narazie kf wystarczy.
Jeśli będziesz szukał TRX-a na pasma KF w kosztach jakie Ci zostaną po zakupie kabla, to w okolicach 1500 zł można znaleźć już trochę ciekawych propozycji. Dysponując cierpliwością i odrobiną czasu można upolować niezły kąsek.
A co do anteny, to masz kilka możliwości.
Dipol rozciągnięty na dachu.
Dipol, ew. Long Wire od dachu, skosem w dół, do czegoś na ziemi [słupek, drzewo].
Antena pionowa na krótkim maszciku umocowana do komina [lub czegokolwiek odpowiedniego na dachu].
Antena z wędki.
Antena Rybakova.
Można zrobić za grosze i cieszyć się własną konstrukcją. A używane verticale, fabryczne - da się nabyć już od ok. 400 zł.
W tej okolicy nie doczepie niczego do drzewa albo słupa bo skończy sie tym ze albo utną 'kabla' albo bedzie policja co tydzien w domu... . A nie ma anten balkonowych? Balkon to 2x1m 2,5 wyskośći. A tego dipola to nie moge puśćić pionowo po bloku?
Ostatnio zmieniony przez SQ9SMA 12-02-2011, 23:49, w całości zmieniany 1 raz
choody, takiej anteny raczej nie polecam ci do montowania w miejscu gdzie blisko przebywają ludzie. o szkodliwości jej promieniowania napisano wiele. Chyba że chcesz ją tylko stosować do nasłuchu.
kostek moze i być do nasłuchu byle by był dobry odbiór. Jak mam na niej nadawać to zakopie w ziemi . Tylko teraz musze mieć schemat takiej anteny najlepiej po polsku/angielsku. Znalazłem takie coś ale w pdf nie bede dawał linku na forum http://www.swiatradio.com...int.php?sid=697
Jestem w trakcie kursu ( organizowany przez nauczyciela ) jesteśmy w trakcie kupna sprzetu i jest teraz problem bo mam do wydania 2000zl na radio i antene.
To kurs krótkofalarski w klubie czy w jakimś kólku zainteresować w szkole? Sprzęt ma być ma być wykorzystywany w klubie czy prywatnie u ciebie w domu. Piszesz "jesteśmy w trakcie" więc pytam bo jak ma to być sprzęt dla większej grupy osób to warto zrobić większą zrzutkę albo postarać się o jakiegoś sponsora. Można wtedy się pokusić o lepsze radio którego tak szybko nie trzeba będzie wymieniać kiedy apetyty wzrosną. Sam tak mam to wiem co mówię jak zawsze chce się mieć więcej/lepiej niż obecnie
I jeszcze pytanie czy ten nauczyciel to doświadczony krótkofalowiec?
To kurs krótkofalarski w klubie czy w jakimś kólku zainteresować w szkole?
W kólku zainteresowań w szkole.
Cytat:
Sprzęt ma być ma być wykorzystywany w klubie czy prywatnie u ciebie w domu
W domu
Cytat:
Piszesz "jesteśmy w trakcie" więc pytam bo jak ma to być sprzęt dla większej grupy osób to warto zrobić większą zrzutkę albo postarać się o jakiegoś sponsora
"Jesteśmy" ja i 2 kolegów. Specialnie dla nas nauczyciel robi kurs.
Cytat:
jeszcze pytanie czy ten nauczyciel to doświadczony krótkofalowiec?
Tak brał udział w połaczeniu 'ariss' i wyszło wspanialeLink <- Warte uwagi
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 13-02-2011, 21:44
Jeśli masz na myśli SP9BGS [zresztą naszego usera ], to jestem spokojny o Wasze przygotowanie do pracy na pasmach
Szymku, mam nadzieję, że jeśli tylko poświęcicie choćby odrobinę wysiłku i dalej nie będzie Wam brakować zapału - da się z Was zrobić dobrych operatorów
SP3AYA tak chodzi o SP9BGS (Jerzy Zajda) jest świetny w tym co robi(jako nauczyciel materiałoznastwa i nauczyciel radio-amatorstwa.
Cytat:
Szymku, mam nadzieję, że jeśli tylko poświęcicie choćby odrobinę wysiłku i dalej nie będzie Wam brakować zapału - da się z Was zrobić dobrych operatorów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum