Wysłany: 26-11-2011, 01:07 Balon stratosferyczny BOBAS - zdjęcia i film Radio CB: INTEK H-520 PLUS Sprzęt PMR: INTEK 3030, 4040
Znajomy miał ostatnio okazję uczestniczyć w bardzo ciekawym wydarzeniu (i porobił też trochę zdjęć) więc podsyłam, bo warto zobaczyć. Przepraszam jeśli to nie jest najlepszy dział, ale nie znalazłem lepszego (naprawdę szukałem :-) )
Za opisem z filmu: "Dnia 19 listopada zespół BRITE-PL budujący pierwsze polskie satelity naukowe, w ramach testu stacji naziemnej wysłał balon stratosferyczny o imieniu BOBAS. Start balonu odbył się o godzinie 12 z terenu Centrum Astronomicznego im. Mikołaja Kopernika PAN w Warszawie. Balon wzniósł się na wysokość 30 km, gdzie eksplodował. Gondola balonu bezpiecznie wylądowała na polu w okolicach Łukowa, ok. 100 km na południowy wschód od Warszawy."
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 19-04-2012, 21:58
O tej ekipie mówił Rafał z CBK na dzisiejszym spotkaniu.
Jak widać, balon wynoszący urządzenie nawet po pełnym napompowaniu nie jest wcale taki duży. Jak na nasze potrzeby - tylko po to aby wyniósł byle pikający nadajnik mógłby być nawet połowę mniejszy. A to już załatwia nam zwykły "balonik" reklamowy jakie często spotyka się przy różnych okazjach.
Nawet nie upierałbym się na pierwszy raz przy śledzeniu GPSem. Myślę, że Twoja ekipa Sławku poradziłaby sobie z tym problemem "na jutro"
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 24-09-2012, 12:06
Można? Można!
"Wysłaliśmy Stanleya (ulubiona zabawka mojego syna) w kosmos na balonie meteorologicznym z kamerą HD i starym telefonem z GPSem. Lokomotywa przeleciała 43 kilometry i wylądowała w polu kukurydzy."
Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 29-09-2012, 22:28
Ja tam bym swojej ulubionej zabawki nie przeznaczył na straty. Udało się, odzyskał, ale mogło się to różnie skończyć.:)
Genialne.
Zastanawiam się jak to jest z bezpieczeństwem. Gdyby takie coś spadło na samochód jadący autostradą... To samo dotyczy "lampionów" choć one mniej masywne, ale zaskoczenie może różne reakcje spowodować.
Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Wrz 2011 Posty: 1546 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 30-09-2012, 18:34
Takie zabawy podlegają przepisom, a przede wszystkim pozwoleniu z Agencji Żeglugi Powietrznej. Nie przeczytałem jeszcze wszystkich przepisów w tym zakresie, ale pewnie trzeba wykupić jakieś OC. Taki balon jest statkiem powietrznym, w pełni tego słowa znaczeniu. Np. godzina jego startu musi być ściśle uzgodiona z ww. Agencją.
Pal licho tę zabawkę, ale cała reszta trochę kosztuje. Więc jak przepadnie to lipa.
Ostatnio zmieniony przez sq3ook 30-09-2012, 18:35, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum