Wysłany: 05-05-2013, 15:58 CB radio + sirio ML-145 + ... plecak. Co z przeciwwagą :?: Radio CB: Stabo xm3003 , TTI 880, Alan 38 Antena CB: Sirio ML-145 Akcesoria CB: Przenośne pakiety 12V, zasilacze stacjonarne
Witam Mobile
Od jakiegoś czasu nurtuje mnie montaż samochodowego zestawu CB (Sirio ML-145 + Stabo xm3003/Onwa Turbo) w plecaku...
Otóż głównie to będzie użytkowane na rowerze ,lecz to powiedzmy 3/4 MTB i w 1/4 szosówka więc nie mam fizycznej możliwości zamontować na nim mojej Sirio ,a waga CB , anteny i pakietu zasilającego na plecach nie stanowi dla mnie przeszkody ,i również tak było by to dla mnie najbardziej wygodne.
W skrócie - zważając na fakt, że mam dwa radia CB i dwie anteny ,chcę zrobić zestaw "plecakowy" zastępujący ręczna krótkofalówkę (bezsens Możliwe. Ale na tym polega ta cała zabawa ).
Więc moim pytaniem jest - jak załatwić problem przeciwwag
Chciałbym uniknąć sytuacji ,że będę musiał zatrzymywać się i rozkładać przeciwwagi ,a jak wspomniałem ,plecak będzie głównie używany na rowerze ,co nie oznacza ,że zawsze ,więc jego rama odpada...
Da się to jakoś obejść
Pozdrawiam.
Adrian.
_________________ "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona"
-Alber Einstein
Trzeba być indywidualistą, z niepohamowaną wyobraźnią , marzeniami , mając według niektórych chore pomysły, bo tylko one doprowadzą Cię do oryginalności .
Ostatnio zmieniony przez Nomad 05-05-2013, 15:59, w całości zmieniany 1 raz
Mam jeszcze jedno pytanie:
Antena ma przewód o długości 3,6 metra ( bardzo możliwe ,że w podstawce jest dodatkowe 4cm więc 3,64m) oraz druga będzie miała tę podwójną długość, a więc co z nadmiarem przewodu - zwinięty w pętlę lub w jaki kolwiek inny sposób przewód nie będzie tłumił czy zakłócał nadawania/odbioru
_________________ "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona"
-Alber Einstein
Trzeba być indywidualistą, z niepohamowaną wyobraźnią , marzeniami , mając według niektórych chore pomysły, bo tylko one doprowadzą Cię do oryginalności .
Znaczy piszesz z samochodu czy zwracasz się do stacji mobilnych
Nomad napisał/a:
zamontować na nim mojej Sirio ,a waga CB , anteny i pakietu zasilającego na plecach
Antena o której mowa wymaga do poprawnej pracy swojej "drugiej części". Czyli odpowiedniej przeciwwagi. Użyj choćby zwykłego reflektometru i zastanów się dlaczego jest tak, a nie inaczej...
Nomad napisał/a:
jak załatwić problem przeciwwag
Na rowerze to mniejszy problem. Jego rurki stanowią wystarczającą przeciwwagę dla takiej anteny. Przynajmniej w moim przypadku nie było problemów.
Jeśli chciałbyś nosić zestaw w plecaku, raczej nie unikniesz ciągnięcia za sobą choćby ćwierćfalowego kawałka przewodu.
No... chyba, że zdecydujesz się na zrobienie dipola z dwóch identycznych anten [pamiętaj o odpowiednim podłączeniu każdej z nich]. Ale chodzenie z takim systemem antenowym...?
Nomad napisał/a:
co z nadmiarem przewodu
Całość instalacji masz dopasowaną do impedancji 50 Ω. W czym więc problem? Ucinasz taki kawałek fidera jaki Ci pasuje.
P.S. Zaczyna mi się mylić... przecinek stawiamy przed czy po spacji...?
Co do mobili - ojj tam, chciałem się jakoś przywitać
Co do SWR'a i brak przeciwwagi - dlatego zapytałem gdyż od razu spostrzegłem, że bez "zmasowania" , SWR jest koło 4-6 więc po dłuższej chwili świeć Panie nad duszą tej końcówki
Co do ramy - myślę ,że w okolicach osprzętu przerzutek mogę uzyskać "masę" roweru - cala reszta jest starannie pomalowana.
Niestety jest to rozwiązanie tylko gdy będę na rowerze, w momencie gdy radiostacja ma działać poza nim, zaczynają się schody.
Myślałem o jeszcze jednym patencie, ale byłbym wdzięczny za Twoją opinię na ten pomysł - istnieją skrzynki (prawdopodobnie) stalowe w których montuje się np. liczniki prądowe (mówię o instalacji elektrycznej) czy bezpieczniki. Opisuje je, byś wiedział o jakiego rodzaju skrzynkach piszę. Otóż mam taką skrzynkę od centrali alarmowej, która ma wymiary około 30cm x 50cm i głębokość około 15cm.
Gdybym upchał ją jakimś cudem do plecaka (ale na przykład bez drzwiczek) , od razu miałbym sztywny stelaż na akumulator i wszystko to co się wozi ,a jest cięższe. A co najważniejsze - do przymocowania anteny i to nawet na magnesie ,a skrzynkę zmasować z radiem
Co do nadmiaru przewodu - nie chciałbym i to bardzo go kroić, gdyż te anteny (dwie identyczne) będą montowane na pewno w aucie. Będzie to ściągane z plecaka gdy potrzebuję do auta ( rzadko wyjeżdżam w dłuższe trasy, ale jeśli już takowa się trafi, to kilkaset kilometrów, więc CB staje się potrzebne) , a potem z powrotem do plecaka.
Co do przecinka, winien być przed spacją, mój błąd, przepraszam.
Pozdrawiam serdecznie !
Adrian
-Alber Einstein
Ostatnio zmieniony przez Nomad 06-05-2013, 21:44, w całości zmieniany 1 raz
Własnie przeczytałem.
Dziękuję za podrzucenie linku
W takim wypadku skupmy się może na instalacji z wykorzystaniem roweru, bo bez niego z tego co widzę to gra nie warta świeczki.
Przeczytałem jeszcze inne tematy na Twoim forum, a w pierwszej kolejności ten .
I teraz pytanie: czy przeciwwaga musi być tuż pod anteną
Chodzi mi o możliwość montażu anteny na górze plecaka, gdzie przewód (nazwijmy go masowy ) byłby na jakiejś szybkozłączce podłączony do ramy roweru. Więc odległość podstawki od przeciwwagi to powiedzmy 50-70cm .
Dla jasności jest to taki rower , więc montaż czegokolwiek na stałe odpada, a anteny i tak nie ma możliwości jak zamontować (można by się pokusić o dystans od trzpienia siodełka ,który zachowywał by 90* względem podłoża) lecz to rozwiązanie w moim wypadku jest bezsensowne. A antenka na wysokości karku była by bardzo słabo przysłonięta
Więc jak z ta przeciwwagą w formie ramy roweru ,która byłaby powiedzmy licząc od podstawy anteny od 50 do 70cm pod anteną
Adrian.
-Alber Einstein
Ostatnio zmieniony przez Nomad 07-05-2013, 16:53, w całości zmieniany 1 raz
Obawiam się, że nie jestem w stanie satysfakcjonująco odpowiedzieć Ci na to pytanie.
Na pewno będzie to działać "jakoś" lepiej niż gdybyś nie wykorzystał roweru jako przeciwwagi. Ale... Taki system antenowy z którym będziesz miał tutaj do czynienia, to dość skomplikowany układ. A wiesz przecież, że stawiając antenę samochodową w różnych miejscach dachu jesteś w stanie zmienić jej charakterystykę pracy.
Wyobraź sobie teraz dynamiczny układ: promiennik anteny, przeciwwaga w postaci kawałka drutu z podłączonym do niej rowerem, w końcu Ty - bo Twoje ciało też będzie miało tutaj spory wpływ. I wszystko w chaotycznym ruchu.
Spróbuj to sobie wyobrazić i sam sobie odpowiedz na pytanie jak w takich warunkach będzie pływała wartość chociażby SWR, nie mówiąc o innych parametrach, bo tutaj to ja osobiście rozkładam ręce.
Przyjacielu, masz wiele racji i nie mam zamiaru niczego co napisałeś negować, lecz:
SP3AYA napisał/a:
przeciwwaga w postaci kawałka drutu z podłączonym do niej rowerem
W aucie z anteną magnesową tym kawałkiem drutu jest minusowy przewód zasilający radio, który masuje radio/antenę z karoserią, więc i tak ten "drut" jest.
Kwestie przeciwwagi w postaci ramy już przedyskutowaliśmy, a Ty niejednokrotnie podczas swoich prób więc ta część pomińmy
Ponadto:
SP3AYA napisał/a:
Twoje ciało też będzie miało tutaj spory wpływ.
Dlatego zamierzałem umieścić antenę na górnej części plecaka, dzięki czemu moje ciało jako w jakieś części przewodnik "zasłaniało" by ją bardzo znikomo, dlatego góra plecaka
Mimo to bardzo Ci dziękuję za dotychczasowa pomoc !
Adrian
-Alber Einstein
Ostatnio zmieniony przez Nomad 07-05-2013, 23:25, w całości zmieniany 1 raz
W aucie z anteną magnesową tym kawałkiem drutu jest minusowy przewód zasilający radio, który masuje radio/antenę z karoserią, więc i tak ten "drut" jest.
Raczej nie bardzo...
Połączenie anteny z masą samochodu jako przeciwwagą następuje albo galwanicznie poprzez uchwyt na którym antena stoi, albo poprzez podstawę magnesu [tworzy się zwykły kondensator: blacha nadwozia-podstawa], co przy takich częstotliwościach nie stanowi żadnego problemu dla prądu zmiennego.
albo poprzez podstawę magnesu [tworzy się zwykły kondensator: blacha nadwozia-podstawa].
Hmm, troszkę siedzę w elektronice i dla mnie, to co napisałeś jest nieco dziwne ( co nie znaczy ,że możesz nie mieć racji )
Przecież pomiędzy magnesem (który jak zauważyłem w swojej Sirio jest zmasowany) a gołą blachą nadwozia jest jeszcze warstwa/wy lakieru oraz zwykła gumowa nakładka na magnes.
Kondensator wymaga dielektryka. Że jest nim lakier jeszcze może bym uwierzył, ale taki izolator jak guma
Wytłumacz mi to proszę, bo szczerze mnie to ciekawi
Pozdrawiam serdecznie
Adrian
-Alber Einstein
Nie nie kolego.
Nie mam tego w zamiarach
Po prostu dopytuje, bo zaciekawiłeś mnie.
Dielektryk to materiał o bardzo dużym oporze właściwym, a przecież guma chyba jet izolatorem co nie
-Alber Einstein
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum