Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowskiego Klubu Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: SP3AYA
23-04-2022, 22:40
Jak daleko od bloku odsunąć antenę Lemm AT-68 BOOMELEMM
Autor Wiadomość
xol 

Wysłany: 23-04-2022, 14:20   Jak daleko od bloku odsunąć antenę Lemm AT-68 BOOMELEMM
   Radio CB: Intek h-520 plus k-po dx 5000 president lincoln
   Antena CB: bazowa dipol 1/2 fali
   Akcesoria CB: standardowe mikrofony

Hej przepraszam ze mnie tu pełno, mam krótkie pytanie mama antenę Lemm AT-68 BOOMELEMM, wiem ze potrzeba antenę odsunąć od bloku od ściany bloku mam do końca barierki balkonu 88 cm przodu balkonu a od barierki do skraju bloku mam 54 cm. Antenę planowałem zamontować tak na skraju barierki balkony w stronę skraju bloku z tej strony mam bardziej otwarty teren między blokami ale nie wiem jak daleko odsunąć od bloku, wszędzie czytam odsunąć od bloku ale jak daleko nie ma odpowiedzi, jak mykałem maks 65 70 odsunąć od wspomnianego miejsca ściany bloku a dobrze mylę tą antenę stroi się po przez pochylanie przeciwwagi bo wtedy podczas wiatrów nie będzie uderzać o blok balkon sąsiadki, a skracać jej nie chce nie doczepiając jednej części, pierwsza część ma 116 cm z cewką ko końca, druga część ma 137 cm więc jest wysoka a górna część anteny ta dusza nawet w ręku jak poruszamy się buja..

SP3AYA 

QTH lokator: JO81VP
Wysłany: 23-04-2022, 20:59   
   admin

Kolejny raz jestem zmuszony przenosić Twój post z niewłaściwego działu.
Właściwy dział do zagadnień dotyczących anten CB:
RADIOFORUM Strona Główna » Zagadnienia ogólne » Inne pasma » CB » Anteny CB.

Nie bardzo rozumiem o co chodzi w drugiej części wypowiedzi. Strojenie anteny nie polega na ochronie przed uderzaniem o balkon. Co to jest ta dusza? Nie możesz pracować na antenie bez zmontowanej każdej fabrycznej części.

Co do pierwszej części, o długość λ raczej nie będziesz w stanie odstawić, ale im dalej od żelbetowej ściany - tym lepiej.

xol 

Wysłany: 23-04-2022, 22:22   

Przepraszam ze pomyliłem kolejny dział mi chodziło jak chodzi o strojenie to czy pochylaniem przeciw wagi się stroi, a o tych częściach mi chodziło czy jak nie złoże 2 części anteny to będzie ok czy stracę parametry anteny ale to pyta z ciekawości

SP3AYA 

Wysłany: 23-04-2022, 22:44   
   admin

Nie znam tej anteny ale podejrzewam, że w instrukcji sposób strojenia jest opisany?

xol 

Wysłany: 23-04-2022, 23:21   

Tylko w tym problem antenę mam z 2 ręki instrukcji nie dostałem w sieci nie ma ale ok dzięki za chęci odpowiedzi..

SP3AYA 

Wysłany: 23-04-2022, 23:29   
   admin

Antena jest praktycznie taka sama jak znany Boomerang.
Tu masz wszystko opisane:
https://www.sirioantenne....meang_serie.pdf
https://www.manualsdir.co...balcony-27.html

xol 

Wysłany: 24-04-2022, 00:43   

Czyli rozumiem jeśli na końcu przeciw wagi tym się stroi, ślicznie dziękuje nie wiem skąd masz instrukcje ale ja nie znalazłem nic, trochę to konstrukcyjnie inna antena ale wiele i tak przydatnych informacji..

Defcio 

Znak CB: P 15374
QTH lokator: JO82BH
Wysłany: 24-04-2022, 12:06   
   Radio CB: Midland 77-092, Onwa K6111b, Onwa MK1,Albrecht 4200

Według norm antena powinna być odsunięta minimum 1/4 fali (270cm) od przewodzącego materiału. oczywiście w kierunku zasłonięcia sygnał będzie tłumiony zależnie od tłumienności tej przeszkody. Blok żelbetowy gdy antena jest w dodatku nisko względem dachu bardzo silnie tłumi. Podobnie gdy zaraz za blokiem (dookoła) są inne takie bloki.

SP3QDX 

Wysłany: 24-04-2022, 13:15   
   jradmin

A dlaczego 1/4 fali?
Każda przeszkoda w bliskiej odległości będzie odbijać falę a im bliżej tym bardziej będzie pogarszać parametry anteny. Nawet 1 długość fali.
Montując antenę która jest zasłonięta trzeba się liczyć z stratami sygnału plus ciekawymi zjawiskami wynikającymi z odbicia fali i oddziaływań na antenę.

Defcio 

Wysłany: 24-04-2022, 13:49   

1/4 fali by antena jako element rezonansowy działała poprawnie - jako promiennik, nie gwarantuje to w żaden sposób że dalej sygnał będzie propagowany wydajnie.

Wiele badań wykonany już w latach 40' w paśmie UKF dowiodło że odległość 1/4 fali ma już mały wpływ na impedancję i częstotliwość rezonansową samej anteny.

W latach 40' i nawet nieco później pasmo 27 Mhz było uważane jako UKF ponieważ UKF zaczynał się wtedy od 20 Mhz.

Co ciekawe oddalenie anteny nawet na 1/2 długość fali od przewodzącej przeszkody nie poprawiło znacznie wyników zasięgu ani też poprawy warunków promieniowania samej anteny.
Przy 1/8 odległości falowej od przewodzącej przeszkody był zauważalny w praktyce spadek zasięgu ale antena nadal pracowała z akceptowalnymi parametrami.

xol 

Wysłany: 24-04-2022, 21:41   

Tak mam balkon i na skrajnej części chce antenę wywiesić , tylko mnie martwi że będzie ja bujać, na dachu ok ale balkon nie chce by wiatr antena uderzał. bok czy sąsiadce w balkon, w czy prawo pozwala by antena mocno wystawała od balkonu uroki mieszkania w bloku a wynajmuje na dodatek..

Balkon
Ostatnio zmieniony przez xol 24-04-2022, 21:44, w całości zmieniany 1 raz  

xol 

Wysłany: 24-04-2022, 21:57   

xol napisał/a:
Tak mam balkon i na skrajnej części chce antenę wywiesić, tylko mnie martwi że będzie ja bujać, na dachu ok ale balkon nie chce by wiatr antena uderzał. blok czy sąsiadce w balkon, w czy prawo pozwala by antena mocno wystawała od balkonu uroki mieszkania w bloku a wynajmuje na dodatek, nie mykałem ze to takie skomplikowane montaż anteny na balkonie..

Balkon
Ostatnio zmieniony przez xol 24-04-2022, 21:59, w całości zmieniany 1 raz  

Defcio 

Wysłany: 03-05-2022, 12:20   

Zawsze lepiej zamontować mniej efektywną antenę wyżej niż odwrotnie. Antena samochodowa 80 cm lepiej działa na kominie niż Sirio 827 na balkonie gdy nie wystaje ponad dach a wokół jest blokowisko. Sąsiadom na pewno się antena nie spodoba bo.. tak już jest że ludzie akceptują to czego jest dużo i sami z tego korzystają choćby to było szkodliwe, radiowcy są w znacznej mniejszości i mają ciężko na blokach.
Ostatnio zmieniony przez Defcio 03-05-2022, 12:21, w całości zmieniany 1 raz  

xol 

Wysłany: 04-05-2022, 14:31   

Defcio Wiem ale co poradzić jak dach zablokowany dla wszystkich mieszkańców, jeżeli były by problemy mam nadzieje ze tylko poproszą o zdjęcie myślę ze ok będzie zero problemów, pierw ją byle jak powiesiłem za balkonem opierając o balkon po czym zestroiłem wsuwając górna część anteny promiennik zapytałem była odpowiedz tak samo jakąś budowę słyszałem ale tu panowie nie odpowiadają, ja martwiłem się ze balkon i będę miał za nisko antenę ale od tak jak wisiała złe nie było myślę zaranie odbiera radio nadaje ciekawe na jak daleko, a czy obok laptopa może radio stać czy nie bardzo jak to kawalerka miejsca brak, a odbiór nadawanie sprawdzone na m-tech legend 2 plus i na Albrecht AE 4500 tylko sprawdzony odbiór tu nikt nie odpowiedział ale między sobą radia nadają odbierają..

SP3AYA 

Wysłany: 04-05-2022, 19:04   
   admin

xol, tego się nie da czytać ze zrozumieniem!
Zaczynam się zastanawiać coś Ty za troll?
Bo jakoś na innych forach potrafisz pisać niemal wzorową polszczyzną.

Polecane Tematy

Odpowiedz do tematu