Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowskiego Klubu Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: SP3AYA
19-12-2008, 19:56
Antena SIRIO THUNDER 27
Autor Wiadomość
SP3AYA 

QTH lokator: JO81VP
Wysłany: 11-11-2008, 18:47   Antena SIRIO THUNDER 27
   admin

Pytano mnie na PW co to za antena, jednak pozwolę sobie jako jej użytkownik na odpowiedzenie na forum, ku pożytkowi ew. czytacza któremu może się to przydać w przyszłości.

Features: Cechy:
• • CB Balcon or temporary installation antenna CB Balcon lub czasowego instalacji anteny
• • Omnidirectional Wielokierunkowe
• • Designed to work without Ground Plane Przeznaczone do pracy bez Ground Plane
• • Factory tuned at mid-band Fabryka dostrojone w połowie pasma
P/N 2107902.00 P / N 2107902.00
Electrical Data Dane elektryczne
• • Type: 1/4 λ helical loaded dipole Typ: 1 / 4 λ helikalne ładowane dipola
• • Frequency range: 26-28 MHz Zakres częstotliwości: 26-28 MHz
• • Impedance: 50Ω unbalanced Impedancja: 50Ω asymetryczne
• • Radiation (H-plane): 360° omnidirectional Promieniowania (płaszczyzna H): 360 ° wielokierunkowe
• • Polarization: linear vertical Polaryzacja: liniowa pionowa
• • Gain: 0 dBd, 2.15 dBi Gain: 0 dBd, 2.15 dBi
• • Bandwidth @ SWR ≤ 2: ≥ 5000 KHz (450 channel) @ Pasma SWR ≤ 2: ≥ 5000 kHz (450 kanał)
• • SWR @ res. SWR @ res. freq.: ≤ 1.5 freq.: ≤ 1,5
• • Max. Max. power: Moc:
100 Watts (CW) continuous 100 watów (CW) ciągła
300 Watts (CW) short time 300 Watts (CW) krótkim czasie
• • Feed system / position: Direct / Base Układ zasilania / miejsce: Direct / Base
• • Connector: UHF-female Connector: UHF-żeńskie

Mechanical Data Dane mechaniczne
• • Materials: Aluminium, Steel, Nylon, Copper Materials: Aluminum, Stal, nylon, Miedź
• • Wind load / resistance: 36 N at 150 Km/h / 180 Km/h Obciążenia wiatrem / oporu: 36 N na 150 km / h / 180 km / h
• • Wind surface: 0.03 m² Wiatr powierzchnia: 0.03 m
• • Height (approx.): 960 mm Wysokość (w przybliżeniu): 960 mm
• • Weight (approx.): 700 gr Masa (przybliżona): 700 gr
• • Mounting mast: Ø 25-32 mm Montaż masztu: 25-32 mm Ø

Helikal faktycznie. Rozebrałem ją cokolwiek i widać przewód antenowy nawinięty na rdzeń z tworzywa. Szczerze mówiąc nie wygląda to zbyt trwale, no ale antena przecież tkwi sobie spokojnie w miejscu i nie jest narażona na wstrząsy jak w samochodzie.

Jako pierwsza antenka na pseudobazę może być, ale znam lepsze sposoby na wydawanie pieniędzy. Choćby magnes na parapecie. No chyba, że tak jak ja, ktoś nie ma balkonu lub parapetu z blachy i brak możliwości wyjścia na dach... Min. SWR Thundera oscyluje na poziomie 1,1 -1,2, jest więc nawet mniejsze niż to co pokazano na wykresie. Antena do pracy nie potrzebuje podpięcia uziemienia.

Śmieci jak to helikal wiele nie zbiera, ale to "wina" raczej parametrów samej anteny niż innych zalet.

Na wielkie zasięgi łączności raczej nie ma co liczyć, ot podobnie co z jakiejkolwiek metrówki na samochodzie...

Chodzi dość słabo - ale jak ma chodzić coś co nie ma nawet metra i jest przyklejone do ściany?

Tkwiąc na parterze w otoczeniu wysokich budynków ma u mnie zasięg odbioru porównywalny z ręczniakiem Alanem 38 postawionym na oknie i to z krótką antenką. Rewelacji więc nie ma żadnych. W/g relacji kolegi który miał taki sam egzemplarz, wyniesiona na dach [nie pamiętam, bloku czy domku jednorodzinnego] zbierała sygnały z odległości 6-8 km.

Reasumując: Antena dobra jako akt rozpaczy, kiedy to na nic innego nie ma już szans. Każdy kto ma możliwości, powinien dążyć w pierwszej kolejności do wyniesienia jej na dach, a w drugiej do montażu czegoś znacznie dłuższego.

Ciekawostka: Podobna antena [ale dłuższa - ok. 1,3m. Storm??? :oczami: ] zamontowana na działce u znajomego na krótkim maszciku, a raczej kołku drewnianym wpitym w ziemię, zbiera i nadaje całkiem przyzwoicie. Prawdopodobnie wszystko zależy od otoczenia, jak to zazwyczaj bywa...

zelver 

Wysłany: 11-11-2008, 21:22   

Nie ma to jak prawdziwe 5/8 lub chociaż 1/2 na dachu :)

venon666 

Wysłany: 22-02-2009, 16:10   

Miałem to dłuższy czas na domku jednorodzinnym plus maszt kolo 2,5metra czyli kolo 11m nad ziemia. Pracowała wyśmienicie jak na taka antenkę. Z mobilami zasięg w zależności od sprzętu na aucie czyli do 12km, z bazówkami na podstawie w AM to około 25 km, na wstęgach maksymalny zasięg to 72km w linii prostej tzn. ode mnie do Skulska. A tak to Kalisz, Ostrów, Jarocin i okolice Konina. Z normalną antena bazowa nie ma co sie równać, ale na początek możne być. Teraz mam półfalowego Protona PT99 i chodzi o niebo lepiej.
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 22-02-2009, 16:54, w całości zmieniany 1 raz  

SP3AYA 

Wysłany: 22-02-2009, 16:44   
   admin

venon666 napisał/a:
z mobilami zasieg w zaleznosci od sprzetu na aucie czyli do 12km z bazowkami na podstawie w AM to okolo 25 km

Czyli szału niema...

venon666 

Wysłany: 22-02-2009, 16:46   

Szału nie ma ale na usb można się już nieźle pobawić i na początek może być.
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 22-02-2009, 16:55, w całości zmieniany 1 raz  

SP3AYA 

Wysłany: 22-02-2009, 16:49   
   admin

Jak napisałem wyżej - antenka dobra jeśli nie ma się dosłownie żadnej możliwości nic innego założyć na dach.

Za oknem porażka...

xol 

Wysłany: 25-03-2022, 01:07   
   Radio CB: Intek h-520 plus k-po dx 5000 president lincoln
   Antena CB: bazowa dipol 1/2 fali
   Akcesoria CB: standardowe mikrofony

Oj a myślałem nad zakupem jej mieszkam na 1 piętrze mam balkon i chciałem ją na jakimś masce itp to 175 cm podnieść w górę, ale widzę ze to lipa by za balkon sąsiadki nie wyjść..

Defcio 

Znak CB: P 15374
QTH lokator: JO82BH
Wysłany: 06-04-2022, 02:15   
   Radio CB: Midland 77-092, Onwa K6111b, Onwa MK1,Albrecht 4200

Jeśli te zasięgi są prawdziwe to wynik jest ponad doskonały. Chyba że ktoś mieszka w górach to może nie znać standardowych zasięgów na nizinach.
Z górki 140 metrów npm na urządzeniu o mocy 10 W AM "Alan 87" czyli nie CB a export zrobiłem 40 km montując tą antenę na płocie z drutu do innej bazy niżej położonej (nie wiem ile).
Jednak z mojego miasta 73m npm dawało to do innej bazy z standardową anteną zasięg około 12 km z mojego masztu blokowego.
Ze zwykłej anteny 5/8L miałem około 20km zasięgu ale to był już bardzo słaby sygnał.

Z innego pasma.., to kolega nastawni ma "pałkę" na 150 Mhz pasma kolejowego i on przy mocy 5W z budynku PKP małego miasta robi około 20km ale chwalił się że miał kiedyś super warunki i połączył się z inną bazą na odległość 40 km przy 5W mocy, po prostu usłyszał stacje których nigdy nie słyszał.

Z kolei ja mam teraz antenę na 27 Mhz na balkonie (keepera) i mam z niej zasięg na odległość około 100-300 metrów, blok żelbetowy, ogromne blokowisko, jestem otoczony szczelnie dwiema warstwami bloków od strony balkonowej. Mimo to lepiej działa w te stronę niż w stronę mojego bloku.

Miejsce najważniejsze, bardzo wiele osób rezygnuje gdy słyszy o 'mega' zasięgach ludzi mieszkających w bardzo korzystnych miejscach i nie chce mieć zasięgów całkiem dobrych, średnich czy słabych. Więc rezygnuje ze stacji w ogóle. 'Wszyscy' chcą być niesamowicie uprzywilejowani.

Gdy zakładano normy CB radia zakładano że stacja bazowa będzie mieć antenę 1/2 fali umieszczona na wysokości około 10 metrów, radiostacja ma moc 5W Input Power czyli około 2,5-3W mocy wyjściowej , czułość odbiornika 2 uV dla 10 db S/N. Zasięg w tej konfiguracji powinien wynieść 15 Km do drugiej identycznej stacji. Identyczne założenia przyjęto w Szwajcarii dla najmocniejszych legalnych CB.
Stacje samochodowe miały spełnić warunek zasięgu 7 km dla anten o długości 170 cm pomiędzy sobą. Wszystko na płaskiej przestrzeni bez przewyższeń.
W Szwajcarii po wprowadzeni modulacji FM okazało się że zasięg maksymalny się pomniejszył a wcześniej reklamowano urządzenia FM jako mające polepszyć warunki łączności, kupujący byli niezadowoleni.
W Szwajcarii normy były tak wysokie że w roku 1978/79 urządzenie ręczne normy CB z 12 kanałami w AM mogło mieć maksymalną moc Input Power do 2W , moc wyjściową do 0,5W ale moc promieniowania 10mW. Anteny były montowane na stałe, moc dostarczona do nich była około czterokrotnie tłumiona (dwa razy napięciowo) , bez tłumienia pomiary wykazują moc promieniowania dla 0,5W nadajnika z 130cm anteną i cewką schowaną wewnątrz urządzenia około 30-50mW w idealnych warunkach trzymania radiostacji w dłoniach i wysoko. Często urządzenia fabryczne nie spełniały dobrego dopasowania anteny do obudowy urządzenia i warunków otoczenia - moc promieniowania wynosiła tylko 3 % mocy znamionowej nadajnika.

Warunek anteny testowej odniesienia to antena 1/4 fali z przeciwwagami 1/4 fali. To do niej podłączano generator mocy testowy i w najkorzystniejszych warunkach przenośne urządzenia o mocy nadajnika 0,5W wytwarzały takiej natężenie pola jak owa testowa antena z mocą nadajnika około 40 mW.

Zaraz potem pozwolono używać całej mocy 0,5W w AM i do 4 W w FM do stacji przenośnych jednak moc promieniowania nigdy nie osiągała więcej niż 10 % mocy dostarczonej i to tylko wtedy gdy nadajnik był wyjątkowo dobrej jakości. Najczęściej chodziło tu o bardzo dobrze obliczone filtry wyjściowe, ponieważ w tamtym czasie komputery symulujące nie były tak dobre jak dziś i filtry te często były okrojone - mocno niedoskonałe tłumiły moc nadajnika gdy impedancja anteny była inna niż 50 ohm a to jest typowe dla anten przenośnych które nie mają wystarczającej przeciwwagi.

Polecane Tematy

Odpowiedz do tematu