W szczególności A99 byłaby do zaakceptowania w moich warunkach. Wygląda z opisu [na ile potrafiłem to sobie przetłumaczyć], że może to być całkiem dobry wybór.
Ale taki potwór mógłby się spotkać z negatywnym przyjęciem tam gdzie mieszkam [2 metry różnicy długości].
Jeden z naszych kolegów ma podobny wyrób do A99, czyli Procom Proton99
Różni się od Solarcona czterema, a nie trzema częściami składowymi i większą nieco długością 18'6" zamiast 17'4". Imax 2000 ma z kolei 24 stopy długości.
Ciekaw jestem jak bardzo przeciwwagi wpływają dodatnio na charakterystykę pracy tych anten?
Szczególnie powinno to być widoczne w przypadku Imaxa 2000 który "z natury" jako antena 5/8 powinien być wyposażony w przeciwwagi. Tymczasem podobno całkiem dobrze sprawuje się i bez nich. Do tego zarówno przeciwwagi do A99 jak i do Imaxa 2000 są pochylone w dół, jak przy antenach 1/4. Czy ma to większy wpływ niż w przypadku prostopadłych, na mniejszy kąt promieniowania tych anten?
I jeszcze jedna ciekawa sprawa.
Anteny z włókna które jako promiennik wykorzystują jedynie kabel w środku rury, zazwyczaj nie stroją się zbyt szeroko. Tymczasem w/g informacji podawanych na powyższych stronach wszystkie te anteny obejmują bez większych kłopotów pasma od 1o do 12 metrów. Dają się stroić nawet do 17 metrów, a pracować można nawet w pasmach znacznie dłuższych, zapewne z matcherem...
Co do strojenia stroi się łatwo i dość szeroko ładnie pracuje ale z przeciwwagami podobno lepiej a co do strojenia na 10 11 i dalej to przycina się element na samym szczycie u mnie nie było strojenia wogole ponieważ ta antena jest wystrojona fabrycznie na środek pasma
_________________ Alan 48+ Sirio Performer 5000
Alan 1001Z Sirio Titanium 1,2m
Alan 87 Antenka ASTATIC 1K
Baza Alan 87 Antena Proton PT99 Mic K-PO NM-452 zapas 2x Alan 38 i President Florida po zmroku na USB 26.795
QTH lokator: ko02md / jo91nm Artykułów/Recenzji: 1 Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 288 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-07-2009, 21:31
Radio CB: DNT Carat / Jack Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior Akcesoria CB: pełno tego ;-)
Taką antenę ma niejaki Yarecky czy też Lejonek z Warszawy, jak będę go słyszał na radiu to postaram się go co nieco wypytać, sam też możesz go zapytać przez pewne forum
Znak CB: 161AT354
QTH lokator: JO80DT Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 116 Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 07-08-2009, 20:58
Radio CB: Alan 87, Ranger RCI 2950, Cobra 10 Plus, Alan 28 (RIP) Antena CB: Danita B 27 Akcesoria CB: Pan DM432MT, Sadelta EM Pro i EM Plus Classic
Witam. Rozmawiałem o Imaxie z Yareckim na GG i oto, co mi napisał:
Arku, po dwóch dniach testów wrażenia niesamowite, troszkę lepiej słyszy, bardzo dobrze nadaje, ma dużo mniej własnego szumu w porównaniu do poprzednio używanego CBS-18
Od kilku dni również ja jestem w posiadaniu tej anteny, ale póki co stoi za szafą
arek354, czekam na wiadomość, kiedy Imaxik wyląduje wreszcie na jedynym słusznym miejscu, czyli dachu Oczywiście obowiązkowo sprawozdanie musi się tu pojawić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum