Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 214 Skąd: Polska
Wysłany: 06-05-2009, 00:02 Jeśli nie ręczniak to co?
Wiem że takie pytanie nie raz przewijają się przez różne fora. Jednak ponieważ już się zerejestrowałem i zadałem kilka pytań w innych tematach, postanowiłem postawić i takie jak w tytule. Nastawiam się głównie na zakup ręczniaka do użytku w samochodzie i do tego będę głównie dążył. Nie chcę jednak żeby korzystanie z takiego radia było utrudnione ze względu na jego słaby odbiór w takich warunkach. Jeśli nie znajdę odpowiedniego radia które mnie zadowoli będę zmuszony rozejrzeć się za innym większym. Warunkiem jest jednak brak konieczności stałego montażu, niewielkie wymiary, możliwość zabierania na noc do domu i użytkowanie na przykład położonego na półce lub siedzeniu obok. Cena nie odgrywa znaczącej roli ale nie chcę oczywiście wydawać kroci na zakup.
Liczę na konstruktywne porady, bo kiedyś kiedy robiłem pierwsze podejście do takiego zakupu na innym forum potraktowano mnie z góry odsyłając do wcześniejszych postów z których nic dla mnie interesującego nie wyniosłem. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez duderyk 06-05-2009, 00:05, w całości zmieniany 1 raz
QTH lokator: ko02md / jo91nm Artykułów/Recenzji: 1 Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 288 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-05-2009, 07:25
Radio CB: DNT Carat / Jack Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior Akcesoria CB: pełno tego ;-)
Moim zdaniem typowy ręczniak do użytku w samochodzie się nie nadaje. Dlaczego
Po pierwsze primo nie ma RF-Gain, co skutecznie utrudnia komfortowy odsłuch śmietnika na #19 :orany:
Po drugie primo oryginalna antena z wnętrza samochodu wypromieniuje mniej więcej tyle co sztuczne obciążenie umocowane na zewnątrz
Po trzecie primo podłączona zewnętrzna antena i zasilanie z samochodu do i tak dużego ręczniaka daje nam cegłę z plątaniną kabli, która jest mocno nieporęczna w użytkowaniu
Ja bym raczej pomyślał nad jakimś niewielkim radiem przewoźnym i montażem go w jakimś niewidocznym dla niepowołanych osób miejscu, np. tak
Wracając do sprawy... Jedyną zaletą ręczniaka jest chyba tylko to, że możesz go wynieść w całości, nie pozostawiając w samochodzie żadnych części. Możesz go też używać w plenerze niezależnie od zasilania z auta. Inne przewagi nad radiem przewoźnym? Nie widzę...
Tych ostatnich spełniających Twoje wymagania jest sporo. Najlepiej gdybyś znalazł w swoim miejscu zamieszkania użytkowników różnego sprzętu [w tym i ręczniaków] i porównał je w warunkach rzeczywistej pracy. Sam wtedy ocenisz czy modulacja oraz łatwość obsługi i dostępu do funkcji danego radia wydaje Ci odpowiednia. Kupując radio zwróć przede wszystkim uwagę na to co napisaliśmy TUTAJ oraz TUTAJ.
Osobiście, gdybym to ja miał kupować sobie radio małych rozmiarów, które łatwo byłoby wcisnąć choćby w małą wnękę lub obok fotela, to zastanawiałbym się nad takimi typami:
- Uniden 520 - pomimo braku deklaracji zgodności, zdecydowanie najlepszy stosunek jakość/cena.
- Albrecht AE-6690 - małe wymiary i dobry odsłuch, co rzadko idzie w parze. Jego kuzyn Albrecht AE-6890 ze zdejmowanym panelem, przyjmowany na początku z entuzjazmem, okazuje się być jednak nieco gorszy.
- Stabo XM 7082 lub 8082 - podobno super pracują. Miałem przez chwilę możność posłuchać. Potwierdzam.
- Yosan Turbo - z tego co mówią, ten model i jego krewniacy, to w tej chwili jedne z najlepszych popularnych radioodbiorników na rynku.
Jeśli jednak masz miejsce w samochodzie w które udałoby Ci się wepchnąć większe radio, to szczerze polecam zastanowić się nad którymś z używanych starszych radyjek. Zdecydowanie wypusty z ubiegłych lat są lepsze od teraźniejszej produkcji. Na radiach typu President Herbert, Valery, Alan 18 lub 28, Cobra 19 [nie mylić ze współczesnym chłamem z takim samym numerkiem], 25 lub 29 i wielu innych, na pewno się nie zawiedziesz.
Pomyśl nad taka alternatywą, bo zdecydowanie lepiej nad tym wyjdziesz niż na denerwującym w odbiorze ręczniaku, którego po godzinie w większym mieście będziesz chciał wyrzucić z samochodu przez zamknięte okno
Wysłany: 06-05-2009, 23:13
Moja wiara w ręczniaki w samochodzie została zachwiana już wcześniej. Ale z uporem maniaka będę się dalej przy nich upierał. Wezmę jednak pod uwagę to co napisaliście i postaram się poczytać i doweidzieć więcej od kolegów jeżdżących z różnymi radiami.
Przede wszystkim posłuchaj jak pracują, bo to jest główny wyznacznik zalet danego radia. Będziesz miał bazę porównawczą i punkt odniesienia do spełnienia swoich potrzeb odnośnie sprzętu.
Takich też jest dużo. Prostą metodę na wstępną selekcję podał Ci Góral w jednym z postów z liku trochę powyżej.
Trudno tu wymieniać konkretne radia, bo i tak sporo z nich będzie lepsza od ręczniaka w samochodzie na którego się uparłeś
Tym niemniej postaraj się wyselekcjonować to co Cię zainteresuje i podaj je tutaj, a my z kolei postaramy się podać krótka recenzję każdego z nich w miarę swoich doświadczeń.
EDIT
duderyk napisał/a:
Susel link do strony którą podałeś to forum które wymaga logowania.
Warto też popytać na innych forach. Ludzie mają różne spostrzeżenia na temat używanego sprzętu.
Link który podał Ci Susel prowadzi do galerii fotografii sprzętu i ponieważ mogą się tam pojawić treści bardziej prywatne, jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników, podobnie jak to jest i u nas. Można tam znaleźć ciekawe przykłady montażu radia lub anteny w samochodzie.
QTH lokator: ko02md / jo91nm Artykułów/Recenzji: 1 Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 288 Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-05-2009, 06:58
Radio CB: DNT Carat / Jack Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior Akcesoria CB: pełno tego ;-)
duderyk jeżeli nie chcesz logować się na tamtej stronie, to napisz do kolegi marmag'a, który to jest również na tym forum i poproś o zdjęcia montażu jego radia
Wysłany: 09-05-2009, 22:22
Radio CB: TTI 770b, Albrecht AE, Alan 42, Sunker E2 Antena CB: Sirtel S9, Ringo Lemm i parę innych
Duderyk skąd jesteś jak śląsk to zapraszam do mnie do mysłowic będziesz mówg w radiach przebierać wybierać co do AE 6890 to wcale nie takie złe radio a maleństwo...
Wysłany: 19-05-2009, 03:35
susel zdjęcia obejrzałem i po rozważeniu wszystkiego za i przeciw staneło na normalnym radiu. Nie ręczniaku. Nie miałem teraz zbyt wiele czasu na rozważania które wybrać. Rozpatrzę propozycje które tu padły.
migar jak będę w okolicach to postaram się zajżeć.
[ Dodano: 2009-05-24, 18:24 ]
Miałem dzisiaj wątpliwą przyjemność pozłuchania jak odbiera alan 42 podłączony do anteny Hustler w samochodzie. Powiem tak: Skrzek jaki wydobywa się z niego w niewielkim stopniu mógłby przypaść mi do gustu, mimo że słyszałem w swoim życiu niewiele radii.
Wygląda na to że muszę wszystkim za ostrzeżenie bo prawdopodobnie już od pewnego czasu takie radio znalazło by sie w moim posiadaniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum