Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem nowiutkiej Spectrum 1600 (po pół roku poszukiwań)
I jakież było moje zdziwienie, gdy po wypakowaniu okazało się, że owa antena ma nie 20 przeciwwag, a 8 Z niedowieżaniem sięgnąłem do dołączonej, fabrycznej dokumentacji, obawiając się, że to cosik zupełnie innego (np. Sirtel 2000), a nie moja ukochana Spectrum. Ku mojemu zdziwieniu, zgodnie z papierzyskami, to jest Spectrum, mało tego, okazało się, że ta antena wychodziła jeszcze z 16 przeciwwagami
Oczywiście parametry tych trzech anten są identyczne, różnią się tylko ilością przeciwwag. Przed laty używałem "tradycyjnej" Spectrumki (20 przeciwag) i pojęcia nie miałem o istnieniu tych dwóch, pozostałych.
Czy ktoś z Was spotkał się już z takimi Spectrumami?
Wcześniej nie, ale TWOJA Spectrumka postawiona na MOIM maszcie pokazała co potrafi
Jak widać posiadanie mniejszej ilości przeciwwag nie wpływa negatywnie na nadawanie. Zdaje się, że najdalsza dwustronna łączność z Przełęczy Walimskiej jaką udało się wykonać na bezpośredniej, to 250 km z Gorzowem Wlkp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum