CBS 18 to doskonała kolinearna antena na pasmo CB o płaskiej charakterystyce i dużym zysku. Antena 3 częściowa z zewnętrzną osłoną wykonaną z włókna. Zakres pracy dochodzi nawet do 3-4 MHz. Konstrukcja powoduje że jest bardzo elastyczna i może wytrzymywać napór wiatru nawet do 40 m/s.
Tyle info od producenta.
Z moich obserwacji wynika, że antena bez problemu się stroi na paśmie 10 i 11 m.
Postawiona na maszcie i ustawiona "na oko", wykazała SWR na poziomie 1,5 na monitorze EE [26.425 MHz] i 1,2 na monitorze AT [27.555 MHz]. Czyli bez większych problemów da się na niej pracować na obu pasmach. Tym bardziej, że pierścieniami do strojenia można było ja jeszcze "skrócić". Dodatkowo w miejscu łączenia najwyższego elementu z pośrednim, można dowolnie regulować długość promiennika, wsuwając go podobnie jak to się dzieje w antenach mobilowych przy podstawie [na rysunku zaznaczone strzałeczką góra-dół]. Daje to bardzo dużą możliwość wyboru zakresu częstotliwości na jakich chcemy pracować.
Ponoć można do niej zastosować przeciwwagi GPK-1 od Solarcona A99.
Antena wykonana jest podobnie jak wszystkie anteny z obudową z włókna, jako pręt ukryty w rurze z tworzywa. Dzięki temu jest bardzo elastyczna i łatwo poddaje się naporowi wiatru. Przy tym wcale nie ma tendencji do mocnego kładzenia się w poziomie.
Po kilkukrotnym już rozkładaniu na różnych spotach, mogę stwierdzić, że trwałość konstrukcji jest naprawdę bardzo dobra. Idealna do takiego użytkowania. A postawiona na stałe, wytrzyma na lata. W zasadzie wynieść na dach i zapomnieć [Dop.]
Montaż jest łatwy. Po prostu skręca się ją w miejscy łączenia poszczególnych elementów, dodatkowo zabezpieczając przed rozkręceniem boczna śrubką blokująca gwint [jeśli przy tym go uszkodzimy, może być problem z rozkręceniem. Tym niemniej nie ma możliwości aby tak zabezpieczona antena "rozkręciła" się samoistnie pod wpływem np. swoich ruchów na wietrze lub różnych drgań].
Dół wchodzi w rurkę aluminiową, która dopiero jest przykręcana do masztu. Oczywiście boczna śrubka zabezpiecza jej wysunięcie.
Antena doskonale nadaje, jak na swoją długość ½λ. W zasadzie raporty z odległości ok. 100 km mówiły o różnicy siły sygnału tylko o 1 s w modulacji SSB, w porównaniu ze Spectrum 1600 stojącą w tym samym miejscu. Jednak potwierdza się, że delikatnie gorzej słyszy niż nadaje. Nie jest to jednak regułą i w znacznym stopniu zależy od sprzętu respondenta, ponieważ zdarzały się u mnie raporty lepsze, niż moje i niego.
Być może mocno to zależy od umiejscowienia anteny w terenie, jednak jestem niesamowicie pozytywnie zaskoczony jej możliwościami w porównaniu właśnie z w/w anteną 5/8, będącą przecież jedną z lepszych anten CB na rynku.
Więcej informacji postaram się dodać po dalszych testach użytkowych "białej wędki"
No i w zasadzie po kilkakrotnym użyciu tej anteny na różnych spotach, wyprawach i testach, mogę powiedzieć... że nie mam nic do dodania jeśli nie chcę powielać pochwał z poprzedniego postu
Po prostu antena jakiej szukałem. Tańsza od Protona lub Antrona, a w użytkowaniu nie sądzę aby w czymkolwiek im ustępowała. U mnie ma ocenę 5 na 5. Przy tym odjąłem punkt za zmuszanie mnie do każdorazowego skręcania ostatniego elementu promiennika, przed przykręceniem najwyższej rurki. I dodałem z powrotem ten punkcik, za możliwość strojenia w szerokim zakresie właśnie dzięki temu [oprócz dodatkowej regulacji pierścieniami na dole - środkowy rysunek - w kółku].
Wysłany: 20-06-2010, 22:40
Radio CB: Mobil: President Herbert I Antena CB: Mobil P. Colorado 1200 / ML-145 Akcesoria CB: Densei 2023
Witam.
Po długich mękach itd. itp. antena zawitała i u mnie.
Myślałem, że to koniec mojej udręki i rozpoczął się okres łapania wszystkiego co w eterze się rusza. Nic bardziej mylnego.
Problem polega na zestrojeniu a właściwie braku możliwości zestrojenia tego ustrojstwa. Antenę stroiłem sobie wstępnie na balkonie i swr miał się mniej więcej na 26.425 1:1,2, na 27.555 w granicach 1:1,4 czyli generalnie źle nie jest. Z braku innej możliwości postawiłem na drenianym "maszcie" o wys. 3 m i swr się nie zmienił. Dzisiaj zawital Św. Mikołaj i przyniósł maszt 6 m. Po montażu i postawieniu tego w pion swr skoczył do ponad 3 i nijak nie idzie zjechać w dół.
Zwaliłem maszt, sprawdzałem kabel (20 m gruby), połączenia i do góry. Efekt: bez zmian i już pomysłu mi brak gdzie szukać przyczyny.
Jakieś sugestie?
I aż trach pomyleć co będzie jak antena trafi na swoje doceowe miejsce, czyli na dach o 40 stopniowym pochyleniu
Ostatnio zmieniony przez SQ2RCJ 20-06-2010, 22:50, w całości zmieniany 1 raz
Na pewno miernik masz OK? Tak mała rozpiętość SWR od 26.425 do 27.555 jest bardzo mało prawdopodobna. Jak dokładnie wygląda rozkład SWR na tym wyższym maszcie? Regulowałeś stroikiem przy połączeniu ostatniego elementu?
Wysłany: 21-06-2010, 11:47
Radio CB: Mobil: President Herbert I Antena CB: Mobil P. Colorado 1200 / ML-145 Akcesoria CB: Densei 2023
Podobno nie zaczynia się zdania od "No więc" ale...
No więc tak. Albo ja jestem za nerwowy, albo złośliwość rzeczy martwych jest nieograniczona.
1 primo - maszt w dół
2 primo - długość anteny ustawiona na 5,4 m
3 primo - sprawdzając ponownie kabel omomierzem było niby ok. Ale przypadkowo nagiąłem go trochę i... przejścia brak Gorąca żyła udawała tylko, że była dobrze zalutowana
4 primo - maszt w górę
5 primo - może miernik nie jest najwyższych lotów, ale coś tam pokazuje:
26.425 1:1,3
27.960 1:1,2
27.410 1:1,2
27.555 1:1,5
6 primo - potrzeba mi nowej swr-miarki
Pierwsza testowa łączność z mojej wiochy do centrum Bydgoszczy - w linii prostej z 18 km - sygnał na 5-6 S. Czy to dużo czy mało - nie wiem, to moja pierwsza antena bazowa, no i jeszcze nie na docelowej wysokości.
Czyli bardzo ładnie, szeroko Ci stroi. Szerzej niż u mnie. Wygląda, że wszystko w porządku.
Osobiście jeszcze bym ją trochę skrócił, tak aby optymalny zakres strojenia przesunął się lekko w stronę pasma 10 m. Miałbyś idealną antenę, na to pasmo krótkofalarskie i jednocześnie na CB.
Wysłany: 21-06-2010, 13:12
Chwilowo starczy, ewentualnie (myśląc - chyba - przyszłościowo) szarpnę się na jakąś skrzynkę MJF'a. A narazie poczekam aż antena "dostanie nóg" i wejdzie na dach, wtedy powalczymy.
Z dalszych obserwacji [które mam nadzieję potwierdzi jeden z kolegów który upodobał sobie moją "wędkę" na zlotach] wynika, że antena doskonale sprawdza się w pracy na pasmach krótkofalarskich. Korzystając oczywiście ze skrzynki antenowej można spokojnie wołać na częstotliwościach 14 MHz w górę. Siła sygnału jest porównywalna z tym jaki otrzymujemy na standardowym dipolu.
Lafayette stojąca w rezonansie na pasmie 11 m, szczególnie wdzięcznie sprawdza się na WARC-ach. Strojona na 10 m, będzie w miarę dobra w ćwiartce fali, czyli na 20 m. Szczerze mówiąc nie sądziłem, że to możliwe - ale fakty mówią same za siebie.
Fakt, całkiem przyzwoicie mi się pracuje na tej Yarkowej antenie
SP3AYA napisał/a:
Siła sygnału jest porównywalna z tym jaki otrzymujemy na standardowym dipolu
Oczywiście na dipolu przeznaczonym na dane pasmo, bo w porównaniu do dipola przeznaczonego na 80m, a użytego na wyższych pasmach, różnica jest spora, tak średio ok. 3-5s na korzyść Lafayette.
W domowym QTH na pasma od 14 MHz w górę używam zwykłej Futury Almas'a i tu różnica w porównaniu do dipola na 80m jest jeszcze większa - nawet 6-7s. Być może wynika to z tego, że Futura jest anteną 5/8 lambda. Nie miałem okazji porównać anten 1/2 i 5/8 fali w tym samym miejscu montażu, więc porównanie jest nieco "na oko".
Generalnie śmiało mogę polecić Lafayette do pracy na wyższych pasmach, jednak należy pamiętać, że skrzynka dopasowując swr znacznie obniża nam moc "wypluwaną" w antenę, a co za tym idzie, odbiór respondenta jest niezły, ale po dopasowaniu może brakować "pary", by się do niego dowołać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum