Prawda jest taka, że chyba nie ma idealnego mikrofonu. Podczas wypraw w Góry Sowie, Jarek testował swojego Magnuma na dwóch mikrofonach. W AM bardzo dobrze sprawował się Yarasowy Pan DM-432 (choć do mojego mic'a też żadnych, większych zastrzeżeń nie było), natomiast na "wstążkach" zdecydowanie prym wiódł mój Astatic z wkładką ceramiczną (Pan szedł bardzo basowo, co powodowało, że w niektórych sytuacjach modulacja stawała się niezrozumiała - im bliżej respondenta, tym trudniej było go zrozumieć). Dlatego wnioskuję, że ideały nie istnieją
Pan szedł bardzo basowo, co powodowało, że w niektórych sytuacjach modulacja stawała się niezrozumiała - im bliżej respondenta, tym trudniej było go zrozumieć
Tak, PAN ma takiego kopa, że przy bliskim respondencie trzeba mocno się skrócić zarówno z mocą jak i MIC-Gainem. Fakt, że może trzeba by mu podkręcić soprany, ale na granicy zasięgu w AM, miał jednak lepsze raporty niż bardzo mocno sopranowy Astatic. Za to w SSB jego basy z kretesem przegrywały z Twoim mikrofonem.
Ale to prawda, że charakterystykę przenoszenia mikrofonu trzeba dobrze zgrać z charakterystyką radia. Przykład ze sprzętem Arka, który też był zakładany do mojego Magnuma.
Znak CB: 161AT354
QTH lokator: JO80DT Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 116 Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 22-08-2009, 18:38
Radio CB: Alan 87, Ranger RCI 2950, Cobra 10 Plus, Alan 28 (RIP) Antena CB: Danita B 27 Akcesoria CB: Pan DM432MT, Sadelta EM Pro i EM Plus Classic
marti101 napisał/a:
W AM bardzo dobrze sprawował się Yarasowy Pan DM-432 (choć do mojego mic'a też żadnych, większych zastrzeżeń nie było), natomiast na "wstążkach" zdecydowanie prym wiódł mój Astatic z wkładką ceramiczną (Pan szedł bardzo basowo...)
Bardzo dużo zależy od samego radia. Towarzyszyłem Yarasowi pierwszego dnia i testowaliśmy sprzęt w różnej konfiguracji. Od korespondenta z Opola Ya1 otrzymał info, że Magnum z PANem idzie dosyć przeciętnie (na SSB). Podłączyliśmy mojego A87, również z PANem i poprawa była znaczna. Ya1 myślał, że to może jego mike szwankuje, więc podłączył swojego PANa pod mojego A87. Modulacja poszła również bardzo czysta. Wniosek prosty: mikrofon Yarasa był OK, tylko nie bardzo chciał współpracować z Magnum, natomiast Alan pięknie go obsłużył.
Ostatnio zmieniony przez SQ6KBW 22-08-2009, 18:40, w całości zmieniany 1 raz
Przykład ze sprzętem Arka, który też był zakładany do mojego Magnuma.
Albo odwrotnie, bo już nie pamiętam
Ale się zgadaliśmy
Wniosek, że będę musiał jednak zanieść PANika do mojego magika i zmienić lekko jego modulację. Jednak nie za bardzo, bo do SSB będę miał inny mikrofon. Z naszych doświadczeń wynika, że nie da się zastosować uniwersalnego mikrofonu do jednego i drugiego, aby osiągnąć jak najbardziej wyśrubowane rezultaty.
Znak CB: 161AT354
QTH lokator: JO80DT Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 116 Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 22-08-2009, 19:23
Radio CB: Alan 87, Ranger RCI 2950, Cobra 10 Plus, Alan 28 (RIP) Antena CB: Danita B 27 Akcesoria CB: Pan DM432MT, Sadelta EM Pro i EM Plus Classic
123terazty napisał/a:
Czy Wilson Trucker będzie się dobrze sprawował z Unidenem 520?
Najprościej podłączyć i sprawdzić. Kilka postów wyżej masz dokładny opis perypetii związanych z zastosowaniem jednego mikrofonu do dwóch modeli radia. Skądinąd znakomity PAN nie bardzo brzmiał w kompilacji z Magnum. Lepiej buchał w eter Astatic, który z kolei nie chciał współpracować z Alanem 87. O ile jeszcze samo wzmocnienie mikrofonu można regulować pokrętłem mic gain, o tyle czystość i jakość brzmienia to już raczej ingerencja w układ elektroniczny czyli wymiana kondensatorów i pozostałej drobnicy o innej wartości, niż fabryczna. Nowego mikrofonu raczej bym nie babrał, dlatego proponuję, jak na wstępie, sprawdzić i potestować. Problemem może być jednak jakość i wiarygodność otrzymywanych raportów (najczęściej przez "mobilki", którym podoba się wszystko, łącznie z przesterem, beepami i charkotem)
Wszystko to prawda. Podam też przykład KPO NM-452, który z Georgem pracował dobrze, a z Magnumką nie najlepiej. Za to zwykły dynamiczny który jest z nią dostarczany brzmi naprawdę zadowalająco zarówno w AM, jak i SSB.
Nie ma rady... Nie podłączysz, nie będziesz wiedział jak to pracuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum