Wysłany: 09-10-2009, 13:35 Budowa instalacji antenowej. Pytania Radio CB: LINCOLN Antena CB: Mobilka Akcesoria CB: DENSEI EC-2002
Witam.
Jestem na etapie budowania bazy i mam kilka pytań odnośnie instalacji antenowej.
Otóż mam zamiar zakupić antenę LEMM AT 107 SUPER 16 .
Jak wiadomo antenka ma dość pokaźne rozmiary, a ja na dachu mam nie za ciekawe warunki tzn.
Nie bardzo mam gdzie pociągnąć odciągi z masztu i wolał bym wystawić króciutki maszt powiedzmy z 1m nad komin bez odciągów.
Na dachu nie ma innych instalacji antenowych więc nie muszę się martwić że będę siał komuś na TV.
Czy można zastosować takie rozwiązanie do tej antenki? Czytałem gdzieś na forum że gorzej się stroi tę antenę gdy jest bliżej jak 2m od np. komina.
Drugi temat dotyczy samego kabla antenowego.
Co wybrać?
Przejrzałem już trochę w internecie i mam swojego faworyta jedna wolę zapytać, bo wiadomo że różnie jest dziś z jakością. Ma to być kabel o jak największej skuteczności tłumienia gdyż będzie go z 70m.
Trzecie pytanie dotyczy samego masztu.
Zrobić konstrukcję samemu czy szukać i kupić?
Ma ktoś może fotki swoich instalacji ?
Chętnie bym pooglądał (wiedział bym jak się do tego zabrać)
_________________ 161-ZT-475 QTH-ZABRZE Op. Piotr
Ostatnio zmieniony przez Cichy! 09-10-2009, 13:37, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 09-10-2009, 19:29
Radio CB: LINCOLN Antena CB: Mobilka Akcesoria CB: DENSEI EC-2002
ya1 napisał/a:
Bliżej, to znaczy jak? Nad? Pod? Obok?
Sprawa dotyczy podobnej AT87. Wystarczy tylko że odciągi są blisko cewki i już jest gorszy SWR.
Przypuszczam że z AT107 będzie podobnie, w końcu to bliźniacze konstrukcje
Zdaje się, że pisałeś o maszcie bez odciągów... Problemów więc z tym nie przewiduję [odciągi robiły za dodatkowe przeciwwagi, powinny być na izolatorach].
W Twoim przypadku przeszkadzać może tylko metalowy dach. Czyli im wyżej, tym lepiej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum