Chyba się bedę musiał z tym trochę przespać. Najlepiej gdyby było człowieka stać na każdy z tych sprzętów osobno. Ale nie ma tak wesoło i trzeba się dobrze zastanowić
Wysłany: 01-02-2011, 23:27
Radio KF: Kenwood TS-850S,TS-570D,TW-4100E,IC-T8 Antena KF: Diamond x-510 2m/70cm, LW 80m-10m, Dipol 80m Akcesoria KF: Mic studyjny Pro-Studio+preamp lampowy
O tuż to, sam musisz sobie sprecyzować, gdzie i jak będziesz to radio wykorzystywał. Nie ma złotego środka na wszystko, zawsze istnieje to "coś, kosztem czegoś"
Ktoś ma receptę na dobre radio w przyzwoitej cenie? Chyba się jeszcze taki nie narodził Jednak ciekawe czy jest szansa na dorwanie czegoś do 1000 co by się nadawało do słuchania i nadawania?
Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 06-02-2011, 10:34
Niedawno stałem przy podobnym problemie. Najpierw koledzy skutecznie namówili mnie na dołożenie chociaż 200-300zł, a docelowo trafiła się okazja i zakupiłem radio za wyjściową stawkę (taka sama jak u Ciebie) pomnożoną przez dwa.
Było trzeba się namęczyć, ale teraz mam spokój na dłuższy czas (albo tak mi się wydaje), jeśli chodzi o trx'a. Zabrakło po tym manewrze kasy na zasilacz, na szczęście koledzy (z forum, a ściślej z administracji;) ) są bardzo pomocni i kolejno podstawiają mi coraz to lepsze zasilacze na zasadach wypożyczenia.;-)
Wiem jak trudno zmieścić się w kasie kiedy chcemy mieć coś z czego będziemy zadowoleni.
Pytałem ogólnie o bele co, byle takie radio krótkofalarskie nadawało się dla początkujących.
Wysłany: 07-02-2011, 12:27
Radio KF: Kenwood TS-850S,TS-570D,TW-4100E,IC-T8 Antena KF: Diamond x-510 2m/70cm, LW 80m-10m, Dipol 80m Akcesoria KF: Mic studyjny Pro-Studio+preamp lampowy
Zdaje się, że w chwili obecnej "wiszą" na alledrogo Kenwood TS-50 i Alinco DX70 w cenach ok 1000 PLN-ów każdy. Dość proste radia, pozbawione wielu wodotrysków, ale na początek zabawy wystarczą. Niestety, jak Jarek napisał, stan techniczny bywa różny pomimo zapewnień sprzedającego, że radio jest w 100% sprawne. Najlepiej sprawdzić trx-a przed zakupem lub poprosić, by ktoś to zrobił w naszym imieniu. Mamy wtedy pewność, że nie jest to kupa złomu w ładnej obudowie.
Wysłany: 11-02-2011, 13:25
Masz rację Marian, choć czasami nie warto kupować pochopnie mając do dyspozycji w danej chwili jakąś kwotę "x". Lepiej przemęczyć się bez trx-a miesiąc, dwa, trzy, dozbierać kilka złotyszczy i kupić coś, co spełni nasze oczekiwania, z czego będziemy zadowoleni, a przede wszystkim da nam większe możliwości pracy.
A nie lepiej kupić to co nam się wydaje dla nas dobre, wyprubować i jak się nie spodoba sprzedać wiedząc już co potrzeba od następnego trxa? Przez ten czas kiedy mamy już coś, możemy dozbierać większą kwotę. A jak się poszczęści to sprzedamy stare radio za więcej niż daliśmy i jest kasa na coś lepszego
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 13-02-2011, 21:14
Obie metody mają to do siebie, że pozwolą "namacalnie" przekonać się na jakim sprzęcie najlepiej nam się będzie pracować.
Jeśli nie ma się możliwości skorzystać z pomocy kolegów, warto jednak przed pierwszym zakupem zapoznać się możliwie wnikliwie z opiniami na temat danego radia dostępnymi w internecie. Pozwoli to na wstępny przesiew w/g naszych oczekiwań.
Na allegro jest
Kenwood TRIO TS-120V
Yaesu FT101zd mk1
Ładny ICOM IC-725 od SP2SWN Okazja
IC-730
TRX Kenwood TS-530S 160-10m z WARC-ami 100W
Radiostacja KF ALINCO DX-70 11 pasm
TRANSCEIVER ICOM 730 KF z zasilaczem
Nie podaję linków tylko tytuły aukcji. Coś z tego jest warte zainteresowania?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum