Działania dzisiaj nie odbędą się ze względu na pogodę.
Uważam że stawianie w dniu dzisiejszym anten na wieżowcu przy takiej pogodzie którą mamy za oknem nie jest dobrym pomysłem 😔😔
_________________ Christoph Wlazlak SQ3KNL
Ostatnio zmieniony przez SQ3KNL 03-10-2022, 09:05, w całości zmieniany 1 raz
Bardzo rozsądnie... chodzenie po dachu 11 piętrowego wieżowca przy takiej pogodzie, albo nie daj Boże po zmierzchu, byłoby bardzo nieodpowiedzialne. Podobno w najbliższych dniach ma być lepsza pogoda, może we wtorek, a na środę prognozy są optymistyczne.
W związku z faktem, że przemienniki są tzw. dobrem wspólnym, proszę o udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy ze strony lokalnych krótkofalowców zrzeszonych i niezrzeszonych wskazane i oczekiwane jest wsparcie finansowe przedmiotowej inwestycji?
Czy jest określona kwota inestycji oraz oczekiwana kwota wsparcia fiansowergo zgodnie z powyższym?
W przypadku potrzeby wsparcia finansowego proponuję umieszczenia stosownej informacji na ninijszm forum, klubowej witrynie WWW itd.
Nie zamierzamy publicznie, a takim miejscem jest niniejszy dział forum, prosić o wsparcie finansowe dla przedmiotowej inwestycji, bowiem mogłoby to być poczytane jako publiczna zbiórka pieniędzy. Niestety ta forma pozyskiwania środków finansowych podlega określonym wymaganiom formalno-prawnym. Temat do rozmowy na gruncie towarzyskim
Ostatnio zmieniony przez sq3ook 03-10-2022, 20:57, w całości zmieniany 1 raz
Dziękuję w imieniu swoim jak i pozostałych użytkowników przemiennika za przywrócenia do życia "elektrycznej baby" jak przemiennik potocznie nazywa Michał, który bacznym okiem anteny przemiennika z balkonu obserwuje.
Zdaniem wielu użytkowników jak i moim komunikacja poprzez przemiennik SR3O daleka jest od oczekiwań i ideału.
Po zainstalowaniu nowych anten zasięg przemiennika SR3O zwiększył się o kilka kilometrów lecz przydźwięk około 50Hz towarzyszący transmisji staje się męczący, dodatkowo tłumienie poziomu głosu jest zauważalne w porównaniu do komunikacji direct.
Nie znam faktycznych przyczyn w/w, wnioskuję w oparciu o doświadczenie zawodowe związane z teletransmisją, że przyczynami przydźwięku mogą być m.in.:
1. siejące zasilanie - proponuję zainstalowanie filtrów ferrytowych na przewodach zasilających radiostacje oraz przewodach antenowych
2. weryfikacja uziemienia urządzeń aktywnych przemiennika
3. interferencja pozostałych urządzeń teletransmisyjnych zainstalowanych na dachu, których jest mnogość przenoszona poprzez przewody anten przemiennika
Filtry ferrytowe powinny poprawić sytuację związaną z przydźwiękiem natomiast problem z obniżeniem poziomu głośności wymaga regulacji pozostałych elementów aktywnych przemiennika.
Na marginesie w Ostrowie Wielkopolskim jest firma importująca i dystrybuująca wszelkiego typu rdzenie i gotowe filtry ferrytowe w konkurencyjnych cenach.
_________________ --
Rafal SP3UK
Ostatnio zmieniony przez SP3UK 01-12-2022, 11:02, w całości zmieniany 1 raz
Jak już kiedyś chyba gdzieś pisałem, wszelkie problemy związane z funkcjonowaniem przemienników, najlepiej kierować bezpośrednio do ich operatorów.
Z tym zasięgiem to chyba odczucie wynikające z warunków propagacyjnych w danej chwili, bowiem w konfiguracji przemiennika nic się nie zmieniło. Zniszczone anteny zostały zastąpione takimi samymi jak były (Diamond F23).
No i bardzo się cieszę, że przemiennik ma wielu użytkowników
Ponieważ od dokonania naprawy naszej Olgi upłynęło już trochę czasu, bardzo dziękuję za zakup anten:
1. OT-27 PZK
2. SQ3POS, SQ3KNL, SQ3KAR, SQ3OOK.
Ostatnio zmieniony przez sq3ook 01-12-2022, 20:23, w całości zmieniany 1 raz
Uzupełniając wcześniejszy post na niniejszej grupie dyskusyjnej informuję, że przedmiotowe uwagi związane z funkcjonowaniem przemiennika SR3O przekazałem via e-mail do opiekunów przemiennika tj. do Romana SP3K oraz Łukasza SQ3NQH.
Liczę na reakcję ze strony opiekunów, usunięcie usterki oraz odpowiedź na przesłaną korespondencję, co niestety nie jest tak oczywiste jak by się mogło wydawać analizując wcześniejsze moje posty umieszczone na niniejszej grupie dyskusyjnej, czy też korespondencję e-mail w różnych tematach związanych z krótkofalarstwem.
Ponieważ od dokonania naprawy naszej Olgi upłynęło już trochę czasu, bardzo dziękuję za zakup anten:
1. OT-27 PZK
2. SQ3POS, SQ3KNL, SQ3KAR, SQ3OOK.
Nie ma sprawy. Cieszę się że mogłem uczestniczyć w montażu nowych anten które zastąpiły poprzednie wysłużone. Miło się pracowało z myślą że nowe anteny wywołają wiele radości i uśmiechu na twarzach jak i znowu połączą krótkofalowców w rejonie działania przemiennika i tam gdzie sięga jego zasięg
Podziękowania dla OT-27 które wsparły inicjatywę naprawy przemiennika jak i dla pozostałych którzy dodali swoją cegiełkę do tego wszystkiego
_________________ Christoph Wlazlak SQ3KNL
Ostatnio zmieniony przez SQ3KNL 02-12-2022, 21:51, w całości zmieniany 1 raz
Nie wiem dlaczego przemiennik nie działa. Wniosek o nowe pozwolenie dla SR3O mam przygotowany od wielu miesięcy. Niestety nie mogę się doprosić oświadczenia operatora…
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum