Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowskiego Klubu Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
SR3O
Autor Wiadomość
SP3AYA 

QTH lokator: JO81VP
Wysłany: 01-10-2022, 22:39   
   admin

Wiesz w jakich godzinach pracuję, więc nie zabrzmiało to chyba jak "weźmiemy się i zrobicie"?

SQ3KNL 

QTH lokator: JO81WQ
Wysłany: 02-10-2022, 09:34   

W poniedziałek (jutro) jestem umówiony z romkiem na dalsze działania.
Zobaczymy co z tego wyjdzie

SQ3KNL 

Wysłany: 03-10-2022, 09:04   

Działania dzisiaj nie odbędą się ze względu na pogodę.
Uważam że stawianie w dniu dzisiejszym anten na wieżowcu przy takiej pogodzie którą mamy za oknem nie jest dobrym pomysłem 😔😔
Ostatnio zmieniony przez SQ3KNL 03-10-2022, 09:05, w całości zmieniany 1 raz  

sq3ook 

QTH lokator: JO81vp
Wysłany: 03-10-2022, 19:38   
   jradmin

Bardzo rozsądnie... chodzenie po dachu 11 piętrowego wieżowca przy takiej pogodzie, albo nie daj Boże po zmierzchu, byłoby bardzo nieodpowiedzialne. Podobno w najbliższych dniach ma być lepsza pogoda, może we wtorek, a na środę prognozy są optymistyczne.

sq3ook 

Wysłany: 03-10-2022, 20:23   
   jradmin

SP3UK napisał/a:
W związku z faktem, że przemienniki są tzw. dobrem wspólnym, proszę o udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy ze strony lokalnych krótkofalowców zrzeszonych i niezrzeszonych wskazane i oczekiwane jest wsparcie finansowe przedmiotowej inwestycji?

Czy jest określona kwota inestycji oraz oczekiwana kwota wsparcia fiansowergo zgodnie z powyższym?

W przypadku potrzeby wsparcia finansowego proponuję umieszczenia stosownej informacji na ninijszm forum, klubowej witrynie WWW itd.

Nie zamierzamy publicznie, a takim miejscem jest niniejszy dział forum, prosić o wsparcie finansowe dla przedmiotowej inwestycji, bowiem mogłoby to być poczytane jako publiczna zbiórka pieniędzy. Niestety ta forma pozyskiwania środków finansowych podlega określonym wymaganiom formalno-prawnym. Temat do rozmowy na gruncie towarzyskim :)
Ostatnio zmieniony przez sq3ook 03-10-2022, 20:57, w całości zmieniany 1 raz  

SP3UK 

Wysłany: 04-10-2022, 00:13   

Okno pogodowe zapowiadane jest na wtorek, środę i czwartek, sam mam zamiar skorzystać z okazji i przeprowadzić modyfikację konfiguracji anteny KF.

Faktycznie Sławku obwarowania formalno-prawne są w tym przypadku jednoznaczne i bezwzględne.

Całe szczęście możliwe są datki na rzecz PZK, czy też inne rozwiązania oparte o dedykowane platformy typu patronite.pl, czy też zrzutka.pl

SQ3KNL 

Wysłany: 04-10-2022, 17:42   

Informuję iż przemiennik SR3O znowu zaczął funkcjonować poprawnie zapraszamy do rozmów i do testowania

SP3UK 

Wysłany: 04-10-2022, 20:00   

Dziękuję w imieniu swoim jak i pozostałych użytkowników przemiennika za przywrócenia do życia "elektrycznej baby" jak przemiennik potocznie nazywa Michał, który bacznym okiem anteny przemiennika z balkonu obserwuje.

SP3UK 

Wysłany: 01-12-2022, 10:55   

Zdaniem wielu użytkowników jak i moim komunikacja poprzez przemiennik SR3O daleka jest od oczekiwań i ideału.

Po zainstalowaniu nowych anten zasięg przemiennika SR3O zwiększył się o kilka kilometrów lecz przydźwięk około 50Hz towarzyszący transmisji staje się męczący, dodatkowo tłumienie poziomu głosu jest zauważalne w porównaniu do komunikacji direct.

Nie znam faktycznych przyczyn w/w, wnioskuję w oparciu o doświadczenie zawodowe związane z teletransmisją, że przyczynami przydźwięku mogą być m.in.:

1. siejące zasilanie - proponuję zainstalowanie filtrów ferrytowych na przewodach zasilających radiostacje oraz przewodach antenowych
2. weryfikacja uziemienia urządzeń aktywnych przemiennika
3. interferencja pozostałych urządzeń teletransmisyjnych zainstalowanych na dachu, których jest mnogość przenoszona poprzez przewody anten przemiennika

Filtry ferrytowe powinny poprawić sytuację związaną z przydźwiękiem natomiast problem z obniżeniem poziomu głośności wymaga regulacji pozostałych elementów aktywnych przemiennika.

Na marginesie w Ostrowie Wielkopolskim jest firma importująca i dystrybuująca wszelkiego typu rdzenie i gotowe filtry ferrytowe w konkurencyjnych cenach.
Ostatnio zmieniony przez SP3UK 01-12-2022, 11:02, w całości zmieniany 1 raz  

sq3ook 

Wysłany: 01-12-2022, 20:22   
   jradmin

Jak już kiedyś chyba gdzieś pisałem, wszelkie problemy związane z funkcjonowaniem przemienników, najlepiej kierować bezpośrednio do ich operatorów.
Z tym zasięgiem to chyba odczucie wynikające z warunków propagacyjnych w danej chwili, bowiem w konfiguracji przemiennika nic się nie zmieniło. Zniszczone anteny zostały zastąpione takimi samymi jak były (Diamond F23).
No i bardzo się cieszę, że przemiennik ma wielu użytkowników :)
Ponieważ od dokonania naprawy naszej Olgi upłynęło już trochę czasu, bardzo dziękuję za zakup anten:
1. OT-27 PZK
2. SQ3POS, SQ3KNL, SQ3KAR, SQ3OOK.
Ostatnio zmieniony przez sq3ook 01-12-2022, 20:23, w całości zmieniany 1 raz  

SP3UK 

Wysłany: 02-12-2022, 09:01   

Uzupełniając wcześniejszy post na niniejszej grupie dyskusyjnej informuję, że przedmiotowe uwagi związane z funkcjonowaniem przemiennika SR3O przekazałem via e-mail do opiekunów przemiennika tj. do Romana SP3K oraz Łukasza SQ3NQH.

Liczę na reakcję ze strony opiekunów, usunięcie usterki oraz odpowiedź na przesłaną korespondencję, co niestety nie jest tak oczywiste jak by się mogło wydawać analizując wcześniejsze moje posty umieszczone na niniejszej grupie dyskusyjnej, czy też korespondencję e-mail w różnych tematach związanych z krótkofalarstwem.

SQ3KNL 

Wysłany: 02-12-2022, 21:49   

sq3ook napisał/a:

Ponieważ od dokonania naprawy naszej Olgi upłynęło już trochę czasu, bardzo dziękuję za zakup anten:
1. OT-27 PZK
2. SQ3POS, SQ3KNL, SQ3KAR, SQ3OOK.

Nie ma sprawy. Cieszę się że mogłem uczestniczyć w montażu nowych anten które zastąpiły poprzednie wysłużone. Miło się pracowało z myślą że nowe anteny wywołają wiele radości i uśmiechu na twarzach jak i znowu połączą krótkofalowców w rejonie działania przemiennika i tam gdzie sięga jego zasięg

Podziękowania dla OT-27 które wsparły inicjatywę naprawy przemiennika jak i dla pozostałych którzy dodali swoją cegiełkę do tego wszystkiego
Ostatnio zmieniony przez SQ3KNL 02-12-2022, 21:51, w całości zmieniany 1 raz  

SP3UK 

Wysłany: 22-06-2023, 20:17   

Dobry wieczór…

Czy przemiennik SR3O funkcjonuje, czy też został wyłączony lub uległ awarii?

Cisza nastała w eterze…

Pozdrawiam

SP3QDX 

Wysłany: 22-06-2023, 20:39   
   jradmin

Cześć,
nie mam informacji co się stało też się zdziwiłem dziś iż Olga zamilkła.

Może osoba odpowiedzialna wyłączyła bo dawno temu zezwolenie się skończyło ;)

sq3ook 

Wysłany: 29-06-2023, 21:15   
   jradmin

Nie wiem dlaczego przemiennik nie działa. Wniosek o nowe pozwolenie dla SR3O mam przygotowany od wielu miesięcy. Niestety nie mogę się doprosić oświadczenia operatora…

Polecane Tematy

Odpowiedz do tematu