Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowskiego Klubu Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Jeśli nie UR5EQF - to co?
Autor Wiadomość
SP3AYA 

Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Wysłany: 29-01-2023, 23:07   Jeśli nie UR5EQF - to co?
   admin

Log UR5EQF jest naprawdę świetnym programem, spełniającym niemal w 100% moje wymagania dotyczące loggera.
Jednakże autor SK, i wszelkie modyfikacje w postaci nakładek, z czasem spowodują coraz większy dyskomfort w użytkowaniu. Może to ostatnie nie jest zbytnio uciążliwe - jednak serwery położone w Rosji powodują pewien niepokój, czy w dobie czasu wojny z Ukrainą, nie ściągnie się przy okazji czegoś niepożądanego...?

Czas więc rozejrzeć się za następcą.

Czas coś wybrać. Chętnie poczytam trochę Waszych uwag i wskazówek.

Czego oczekuję od loggera?
    • łatwości logowania kolejnych QSO
    • automatyczne ściąganie danych stacji z portali typu qrz.com
    • przejrzystości prezentowanych informacji (to chyba najważniejsze)
    • zintegrowany cluster
    • bezproblemowej współpracy z serwisami LoTW i eQSL
    • prostej i łatwej integracji z zewnętrznymi programami np. do obsługi emisji cyfrowych
    • możliwości indywidualnej konfiguracji interfejsu pod potrzeby użytkownika
    • możliwości podglądu statystyk
    • łatwego filtrowania QSO w logu w/g zadanych potrzeb
    • łatwego drukowania etykiet do papierowych QSL

Logger32, Log4OM, HamRadioDeluxe, DXLab? Coś jeszcze? Raczej nie zależy mi na programie płatnym - no chyba, że będzie aż tak rewelacyjny - że chęć jego posiadania usprawiedliwi wydatek iluś tam $, € czy £.

HRD znam. Od jego wcześniejszych wersji zaczynałem moją przygodę z logowaniem QSO w komputerze. Jednak po wprowadzeniu płatnych wersji, ostatnia darmowa pozostaje bez wsparcia, do tego ponoć coraz trudniej ją ściągnąć, a właściciele z tego co czytałem - tępią serwery które ją udostępniają. Sytuacja poniekąd nieciekawa, a wkrótce może zacząć przypominać tą z UR5EQF.

DXLab chyba jest dość fajnym i użytecznym programem. Jednak jakoś ta jego wielookienkowość nie przypadła mi do gustu.

Log4OM. Podchodziłem do niego kilka razy. Wiele osób na nim pracuje i sobie chwali. Jest też spora grupa krytyków. Nie wiem dlaczego - jednak jakoś nie mogę się do niego przekonać...

No i pozostaje Logger32. Najbardziej "szacowny" z całego grona. Już kilka razy się do niego przymierzałem. Na początku przerażała mnie jego konfiguracja. Teraz już chyba nie mam z tym aż takiego problemu. Jednak na chwilę obecną, dość upierdliwe jest dostosowanie go pod swoje przyzwyczajenia. Do zrobienia, choć ciągle z tym walczę. Zobaczymy czy się polubimy.

Student 

Znak KF: SP3HSZ
QTH lokator: jo81fu
Wysłany: 30-01-2023, 17:37   
   expert

Od 2006 mam dxlaba i nie narzekam. :D

SP3AYA 

Wysłany: 30-01-2023, 19:40   
   admin

Dzięki Tobie się nim zainteresowałem ;)
Ale wiesz jak jest... przyzwyczajenia i własne preferencje.

SP3QDX 

Znak KF: SP3QDX
Wysłany: 30-01-2023, 20:39   
   jradmin

Ja tydzień temu po namowach Michała SP3DML robię testy HamRadioDelux, ale jak widać przyzwyczajenia do UR nie są łatwe do zastąpienia ;)

• łatwości logowania kolejnych QSO -> narazie kaszanka, nie znalazłem opcji jak to szybko robić

• automatyczne ściąganie danych stacji z portali typu qrz.com -> jest

• przejrzystości prezentowanych informacji (to chyba najważniejsze)-> nie bardzo

• zintegrowany cluster -> jest , ale wizualizacja i przechwyt to ka sobie, całkiem inna koncepcja niż UR, bardziej opcja jak w N1MM

• bezproblemowej współpracy z serwisami LoTW i eQSL -> jest OK

• połączenie z radiem i rotorem, jest o niebo lepsze niż w UR, dla TS570 to rewelacja. Jedyne co mnie na razie zachwyciło.

SP3AYA 

Wysłany: 30-01-2023, 21:08   
   admin

W sumie to już za bardzo nie pamiętam, co mnie skłoniło do migracji z HRD do UR5EQF. Chociaż jest na forum jakiś wątek o problemach z logowaniem w v5.

Wczoraj trochę pobawiłem się Loggerem32.
Żeby program pobierał dane z qrz.com trzeba być tam subskrybentem?

SQ3KNL 

Znak KF: SQ3KNL
QTH lokator: JO81WQ
Wysłany: 30-01-2023, 21:19   
   Radio KF: Yaesu FT-897
   Antena KF: Endfeed (80m-10m) VERTICAL(80m-6m)

SP3QDX napisał/a:
Ja tydzień temu po namowach Michała SP3DML robię testy HamRadioDelux, ale jak widać przyzwyczajenia do UR nie są łatwe do zastąpienia ;)

• łatwości logowania kolejnych QSO -> narazie kaszanka, nie znalazłem opcji jak to szybko robić

• automatyczne ściąganie danych stacji z portali typu qrz.com -> jest

• przejrzystości prezentowanych informacji (to chyba najważniejsze)-> nie bardzo

• zintegrowany cluster -> jest , ale wizualizacja i przechwyt to ka sobie, całkiem inna koncepcja niż UR, bardziej opcja jak w N1MM

• bezproblemowej współpracy z serwisami LoTW i eQSL -> jest OK

• połączenie z radiem i rotorem, jest o niebo lepsze niż w UR, dla TS570 to rewelacja. Jedyne co mnie na razie zachwyciło.

HamRadioDeluxe for ever❤️
mam i używam po dziś dzień
(Może to dlatego że od samej przygody z kf na nim siedzę)

SP3UK 

Znak KF: SP3UK
Wysłany: 03-02-2023, 13:15   
   Radio KF: YAESU FT-891, YAESU FT-70DE, YAESU FT-857d
   Antena KF: FD4 Windom, Hustler 5-BTV, End Fed, CobWeb

Proponuję zapoznać się z oprogramowaniem: RUMlogNG w przeciwieństwie do większości w/w współpracuje również z platformą macOS.

SP3AYA 

Wysłany: 04-02-2023, 20:41   
   admin

Kilka dni z Loggerem32 i chyba jednak się nie polubimy... :bezradny:

Sprawdziłem z których programów jest najwięcej logowań w eQSL i ClubLog (zaskakuje popularność UR3EQF).
Ściągnąłem kilka z nich i pobieżnie przetestowałem.
Zaciekawił mnie DX4WIN, ale z powodu kilku ograniczeń, raczej jako program do logowania portable.

Jednak objawieniem okazał się SWISSLOG. Podobne, a jednak niektóre mocno rozszerzone możliwości i filozofia użytkowania jak EQF. Do tego sporo funkcjonalności rodem z HRD, których kiedyś mi brakowało po przejściu na kolejny system.
Co ciekawe musiałem już kiedyś pochodzić do tego programu, bo po uruchomieniu miałem już wprowadzone swoje dane. Widać uchowały się w danych aplikacji, nawet po jej usunięciu.

Przyznam, że mocno się zafiksowałem na tym programie. Ciekawe co napiszę o nim za jakiś czas ;)

SP3AYA 

Wysłany: 05-02-2023, 15:27   
   admin

Synchronizacja z LoTW i eQSL trwa koszmarnie długo w porównaniu z EQF...

Nie mogę dogadać SWISSLOG-a z WSJTX. Czy ktoś podpowie szybki tutorial zanim uda mi się to odkopać gdzieś w instrukcji?

sq3ook 

Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp
Wysłany: 05-02-2023, 17:39   
   jradmin

Patrzyłeś na Log4OM v2...

SP3AYA 

Wysłany: 05-02-2023, 19:03   
   admin

SP3AYA napisał/a:
Log4OM. Podchodziłem do niego kilka razy. Wiele osób na nim pracuje i sobie chwali. Jest też spora grupa krytyków. Nie wiem dlaczego - jednak jakoś nie mogę się do niego przekonać...

Jakoś mi nie leży...

Natomiast dalej nie mogę z poziomu SWISSLOG wywołać WSJTX. Niby wszystko mam ustawione jak instrukcja każe, a nie wiem jak to zrobić. Ewidentnie czegoś (pewnie totalnie prostego) nie dostrzegam.
Z FLDIGI czy MixW nie mam problemów.

EDIT
Chyba doszedłem jak to się robi, ale może się mylę...
Wygląda na to, że samego programu nie można wywołać z poziomu SWISSLOGa. Trzeba wyłączyć CAT, UDP na zielono, otworzyć WSJTX, ew. otworzyć okno band mapy WSJTX w SWISSLOG...
Hm... W UR5EQF było prościej.

EDIT 2

Z jakiegoś powodu SWISSLOG zaczął strasznie mulić i się wieszać. Co ciekawe zużycie procesora i pamięci wcale nie wzrosło.

Chwilę popracowałem na tym programie, zarówno w SSB, jak i na cyfrówkach. Trochę inaczej niż w EQF, może czegoś brakuje. Parę rzeczy nieco lepiej rozwiązanych. Kwestia ustawienia okienek, odpowiedniej konfiguracji.
Myślę, że po paru dniach jak czas pozwoli, będę mógł napisać coś więcej.

SP3AYA 

Wysłany: 12-02-2023, 21:58   
   admin

Po paru dniach zabawy ze SWISSLOGiem dochodzę do następujących wniosków:

Zalety:
    • ładny wygląd
    • dużo prezentowanych informacji, szczególnie w oknie Add QSOs jest sporo tego, czego jak pamiętam, po przejściu z HRD na UR5EQF mi brakowało
    • duża dowolność konfiguracji wyglądu i potrzebnych okien
    • można otworzyć okno propagacji ułatwiające ocenę wykonanie skutecznego QSO z nasłuchiwaną stacją

Wady:
    • aby mieć na ekranie wszystkie potrzebne informacje, trzeba się mocno nakombinować z układem okien, aby wszystko się zmieściło na widoku i w odpowiednim miejscu.
    • ciężko zmieścić okno statystyk tak, aby prezentowało i pasmo i mode aktualnego DXCC
    • okno logu nie pokazuje częstotliwości, a tylko band
    • a chyba z tym się wiąże to, że eksportowany adif nie zawiera takiej informacji
    • jak pisałem wcześniej, synchronizacja, wysyłanie i pobieranie z LoTW i eQSL jest koszmarnie długie. W ekstremalnych przypadkach i logu z kilkudziesięcioma tysiącami łączności, lepiej to zrobić zostawiając komputer włączony na całą noc...
    • podobnie zapisywanie i wczytywanie logu. Lepiej w tym czasie zaplanować sobie coś innego. Powinno starczyć czasu na opanowanie kursu szydełkowania...
    • wykonana synchronizacja z LoTW spowodowała pojawienie się tam kilku tysięcy duplikatów ( bliżej 10k. W eQSL prawdopodobnie też, ale jestem tym tak zniesmaczony, że nie sprawdziłem jeszcze)
    • w oknie Band Map potrafią się dziać cuda... informacje pojawiają się i znikają bez ingerencji operatora i z zagadkowej przyczyny. Podobnie jak częstotliwości na skali - po kliknięciu na staję, czasami zmieniają się na ± kiloherce w górę i w dół
    • program dalej potrafi się mocno zamulić, choć przestał się całkowicie zawieszać
    • współpraca z takim np. WSJT-X jest OK, ale już uruchomienie go jednak dość upierdliwe

Być może bawiąc się ustawieniami mocno coś skopałem. Chociaż przeglądając i przechodząc całe menu starałem się wszystko sprawdzić. Możliwe, że reinstalacja naprawi kilka problemów.

Reasumując: mimo swoich niewątpliwych zalet - w porównaniu z tym do czego jestem przyzwyczajony, program nie spełnił moich oczekiwań lub wręcz spowodował utrudnienia w logowaniu QSO.

W chwili obecnej ponownie pracuję na "wszystkomającym" w odpowiednim miejscu i w potrzebnej ilości UR5EQF.

Powyższe uwagi proszę traktować wyłącznie jako moje subiektywne odczucia. Część z nich może być spowodowana niewłaściwą konfiguracją programu lub brakiem umiejętności jego obsługi.

sp5mnj 

Wysłany: 10-03-2023, 12:21   

Szukam alternatywy.

Chociaż na razie program działa poprawnie i nadal jest wspierany. Wsparcie co prawda jest nie wielkie... ale jest. Szczególnie w istotnych krótkofalarskich tematach (aktualizacja dyplomów, QSL Managerów czy istotnych zmian w dyplomach IOTA czy DXCC).

Jest inny program... inny, ale godny uwagi (warunek... trzeba podejść bezstronnie)

LogHX http://rx4hx.qrz.ru/index.php?page=projects_loghx

Posiada co prawda polską wersję językową, ale tylko tyle.
Mogę rozbudować wsparcie dla tego programu.
Tylko czy będzie zainteresowanie. Jest pewien problem. Sami zresztą wiecie i każdy ma do tego swój stosunek.

Uwagi... ??? Proszę... biorę na klatę.
Ostatnio zmieniony przez sp5mnj 10-03-2023, 12:24, w całości zmieniany 1 raz  

SP3AYA 

Wysłany: 10-03-2023, 14:56   
   admin

sp5mnj napisał/a:
Tylko czy będzie zainteresowanie. Jest pewien problem.

Zainteresowanie by było. No ale... no właśnie...

sp5mnj 

Wysłany: 11-03-2023, 12:00   

SP3AYA napisał/a:
sp5mnj napisał/a:
Tylko czy będzie zainteresowanie. Jest pewien problem.

Zainteresowanie by było. No ale... no właśnie...

OK
Zaryzykuję... https://chomikuj.pl/sp5mnj/LogHX

Należy usunąć nawias i podmienić w programie.

Zabarykadowałem się,

Pozdrawiam

Polecane Tematy

Odpowiedz do tematu